Ki az, aki még MINDIG az első oltására vár? Mikor regisztráltatok?
#10: "Sajnos előbb ér ide a covid mint az oltás." - ez sajnos tény.
De szerintem ami a vakcinaimportot illeti, nagyszerű, hogy milyen előnyt tudott az ország kivívni, sok más hasonló fejlettségű ország ellátottságához képest, a szállítmányok gyors leszállítására is tekintettel. Ennél valószínűleg a gyártói kapacitások nemigen tesznek többet lehetővé. Úgy, hogy rajtunk kívül még mindenki másnak is szüksége van oltásra.
Megértem persze, főleg ha covidos avagy fokozottan veszélyeztetett van szeretteid körében, hogy türelmetlen vagy. Ha mentő vagy tűzoltó kell valakinek, ugyanezt éli át (persze hónapok helyett percek alatt, még sokkal intenzívebben), hogy hol késnek már.
Másik gond, hogy a háziorvosok végzik az oltások jó részét, minden egyébkénti feladatuk mellett. De a kórházi oltópontokon is olyan orvosok oltanak, akik amellett más dolgokat is csinálnak, legfeljebb ott őket katonák is segítik a betegirányításban. Nincs igazán ad hoc előhúzható raktári készlet oltódokikból, akiknek csak ez lenne egyetlen feladatuk.
Max azt próbálják mostanság elérni, hogy a szükséghelyzetre tekintettel pihenőidejüket áldozzák fel az orvosok, medikusok, de hosszabb távon ez is visszaüthet. Szerintem egy-két hétvége most beleférne, amikor végig csak oltanak, de úgy látom, valamiért azt is nehéz kivitelezni.
És az oltás nemcsak a tűszúrásból áll, hanem az oltóanyagkészlet fogadásából, a sorra kerülő páciensek kiválasztásából, behívásából, állapotuk felvételéből, sok bugyuta tévhitük, aggodalmuk higgadt eloszlatásából és még sorolhatnánk...
Köszönjük szépen nektek! :)
Január 8.-án jelentkeztünk oltásra, persze simán lehet, hogy ez már késő volt, nem tudom mi alapján megy. :( Egyik barátnőmet már beoltották 24 éves, cukorbeteg, bár ő egy kisebb városban él, ez is számíthat talán.
#12: úgy írják, nem számít a regisztrációs sorrend (persze ha nem regisztrál vki addig, amikor sorra került volna ha regisztrált volna, az más eset, de itt nem erről van szó) - cukorbeteg barátnődet nagyon szerencsés, hogy már beoltották, elég komoly rizikófaktornak tűnik - persze ne felejtse el senki, egy krónikusan egészséges sincs nagyságrendileg kisebb veszélynek kitéve, mint egy átlagos rizikófaktorú krónikus beteg.
#13: ezt nem értem. Regisztrációkor nem választhatsz oltószert. Amikor az orvos behív, közli a rendelkezésre álló oltószert, és ha nem fogadod el, elnapolódik oltásod egészen addig, amikor lesz olyan oltószer, amit elfogadsz. De ha akkor pl kap 10 adag úri kedved szerinti oltószert, és 10-en vannak előtted, akik hasonlóan ahhoz az egy oltószerhez ragaszkodnak, akkor biza' megint kimaradsz. :)
Talán azt akartad írni, már sorra kerültél volna, de akkor visszautasítottad, mert neked Astra kell, majd meguntad, hogy az soká lesz, ha lesz, és most már szeretnéd a Sinopharmot is. Ha ezt jelzed orvosodnak, és Sino van nála, a fenti logika szerint elég hamar te lehetsz a következő, aki kap belőle.
#15, 14-es voltam, bocsánat, h félreértettem az Astra iránti "válogatósságodat".
Az Astrából hamar érkezett egy szállítmány, de akkor még csak 60 év alatt adhatták, ezért kezdték el vele oltani a 60 alatti krónikus betegeket. Mára angol tapasztalatokból kiderült, h 60 felett is adható, ezért nálunk is a még meglevő Astrákat nagy hirtelen a 60 felettieknek oltják el.
Tény, h nem tudni, mennyire közeli az idő, hogy sorra kerüljenek a hátramaradt fiatal krónikus betegek is, akik így most a 60 felettiek után következnek csak. Megsúgom, mi a gond: faluhelyen a Mariska nénik, Jóska bácsik korábban le se tojták a vírust (el is képzelem őket eü/FFP maszkban kapányi mennyi:-D), de ahogy mostanában bevadult a vírus a mutánsokkal főleg, egész oltatlan falvakat dönt le, sokan meg is halnak, így ott is egyre többen kérik mégis az oltást, amit eztán meg is kapnak, méghozzá tolva maguk előtt a már idejében regisztrált fiatalabbakat.
16-os voltam, magamat kiegészítve: nem sajnálom az oltási elsőbbséget azoktól, akik egészségileg esetleg jobban rászorulnak, de nehezen fogom fel, mit teszetoszáskodnak ennyien, hogy 1+ éve erről beszél a világ, most itt a mentőöv, és hezitálnak, hogy kérik-e vagy nem.
Egyrészt ott van az ellenpropaganda, mert a radikális jobb hitből vírustagadó, a baloldal pedig kicsinyes politikai érdekből gáncsoskodik.
Másrészt a fenti falusi idősek köréből én is jól ismerem azt a mentalitást, hogy áá, nekem már úgyis kifelé áll a szekerem rúdja, adják annak, aki még élni akar, más jobban megérdemli... - dettó mint az a vicc, ahol Isten az árvízben buszt, mentőcsónakot, helikoptert küld a plébános atya megmentésére, ő végül mégis Isten színe elé kerül.
3-8-12 válaszoló vagyok.
Tegnap bevitt a mentő a sürgősségire.. covid pneumonia (10-15%). Este fél9től hajnal fél 5ig ott ültem + közölte a doki gúnyosan, hogy minimum! 6 órahossza a betegszállító, jöjjön értem valaki.
Végül megoldottuk, értem tudtak jönni szerencsére.
Egyébként már elkapta a sógorom és a hugom is. Hugom oltott, jan.30.án kapta meg a 2. oltását, pfizert, ő sokkal jobban viseli a betegséget mint mi.
Kb 30%os tüdő károsodásnál/érintettségnél fektetnek be. 3 emberrel beszélgettem, nekik is 15, 15 és 20-25%os volt az érintettség. Egyébként akié 20-25 %volt ő még csak 2 napja tünetes beteg, tegnap tesztelték először, szóval nagyon sunyi módon támadta be a tüdejét.
Nekem ez a 12. napom mióta hőemelkedésem vagy lázam van, de így igazán durván csak tegnap kezdtem fulladni. Azt mondta egyébként a doki, hogy 15%os károsodást egészséges velem egyidős (27vagyok) fiatalnál simán helyre tudnak hozni,de mivel beteg is vagyok illetve rengeteg immunszupresszáns van bennem, így nem biztos, de majd meglátjuk. 10 napos antibiotikumot írt ki.
Nagyon érdekes volt egyébként, hogy ahogy bevitt a mentő egyből azt kérdezték, hogy be vagyok-e oltva. Hallottam is amíg várakozni kellett, hogy sok beteg oltás után került be. Nem tájékoztatták őket rendesen, hogy milyen tünetek várhatóak mire kialakul a védettség.
Nagymamámat (73) kedden oltották a kínai vakcinával, ő is autoimmun beteg + pajzsmirigy, kicsit fájt a dereka másnap, de egyébként eddig jól van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!