Tüdòszűrés sztk-ban ingyenes? Kimutat mindent
szerintetek?
Figyelt kérdés
26 éves vagyok, jó pár éve nem voltam tüdőszűrésen, és mivel dohányzom ugy érzem itt az ideje.
Sztk-ba ingyenes? Nagyon kezdetleges dolgokat is kimutat? Eredményt egyből kapok, vagy később kell érte menni, esetleg kiküldik? Nem emlékszem már. Köszi
Létezik erre alacsony dózisú CT, de klinikai tünetek nélkül téged sosem fognak CT-re küldeni. Sajnos az van valóban, hogy a röntgenen korai stádiumban nem látszanak bizonyos dolgok, mégis az az első vizsgálómódszer.
2021. febr. 8. 14:42
12/19 anonim válasza:
Nem ertem mit varsz ettol a vizsgalattol. Ha nem talal semmit, marpedig 26 evesen gondolom nem igazan fog olyat, aminek lenne klinikai jelentosege, az nem jelenti azt, hogy tovabb dohanyozhatsz, vagy hogy nincs semmi hatasa a dohanyzasnak. Megnyugtatni nem fog, koros dolgod pedig szinte kizart, hogy van ennyi idosen.
2021. febr. 8. 14:49
13/19 anonim válasza:
Valóban létezik low-dose CT tüdőrák szűrésre, de Magyarországon nem feltétlen terjedt el egyelőre a klinikai gyakorlatban, hiszen gyanú nélkül nem nagyon vizsgálnak senkit. Magánúton talán hozzá lehet jutni, de ezek nem olcsó vizsgálatok. Ebben az esetben egyébként kb. 15-20 mellkasröntgennek megfelelő sugárdózis éri a vizsgált személyt, ami egy jóval tolerálhatóbb mennyiség.
2021. febr. 8. 14:52
14/19 A kérdező kommentje:
12 éve dohányzom. Szerintem azert ez nem olyan kevés idő
2021. febr. 8. 14:56
15/19 A kérdező kommentje:
Tehát ha jól értem, addig semmit se tehetek míg nem lesz valami nagy bajom? Oké leszokok, de akkor is lehetek később tüdőrákos...
2021. febr. 8. 14:59
16/19 anonim válasza:
Sajnos a tüdőrák-szűrés Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár. Nincs rá kapacitás. Külföldön próbálkoznak a low-dose CT szűrővizsgálatban való alkalmazásával, de legtöbb helyen még csak kísérleti programok vannak.
12 év dohányzás valóban nem kevés, de igen kicsi annak a valószínűsége, hogy tüdőrákos vagy emiatt.
Magánúton talán megoldható egy-egy ilyen szűrés, de nem olcsó. Sajnos vannak olyan daganatok, amiket nagyon nehéz szűrni, ilyen pl a hasnyálmirigyrák, vagy a tüdőrákok. Ettől függetlenül egy mellkasröntgenre mindenképpen érdemes elmenni, ha van rá lehetőség.
2021. febr. 8. 19:41
17/19 anonim válasza:
Asszem,ha úgy kapsz beutalót, hogy iskolához kell, akkor ingyenes; vagy ha pl munkahely küld, akkor adnak neked számlát róla, hogy ennyit fizessen meg neked a munkáltató, merthogy te kifizetted a szűrés díját; és akkor ennyivel jön neked a munkáltató érte. Asszem, így van. Amit én ismerek, ott amúgy ha nem sulihoz kell, és nem munkahely küld; akkor 1700 Ft -t kell fizetni. Ja és számíts rá, hogy a számítógépek ott lassúak, amin kikeresnek téged; szóval feltorlódhat hosszú sor, hogy akár egy órát , vagy még valamivel többet is lehet, hogy kell majd várni.
2021. márc. 10. 13:11
18/19 anonim válasza:
*vki mondta, hogy ez ilyen orvosi rendszer;és oda nagyon sokan be vannak jelentkezve; és akkor ezért lassan tölt asszem; de én nemtom.
2021. márc. 10. 13:11
19/19 anonim válasza:
*mármint ez ilyen hálózat és le van terhelve a gépen a hálózat amibe az doktorok írkálnak; és akkor szal néha nem gyors asszem.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!