Szeretnék csontvelő donor lenni. Van itt olyan, aki volt már donor? Tapasztalatait leírná?
Először is nem tudom, hogy egyáltalán lehetnék-e donor, mivel 1 éven belül volt egy csonttörésem (2 műtét), valamint kb 1 hónapja eltávolítottak a fülem mögül egy zsírcsomót is. Tudom, a tájékoztatóban benne van minden, de nem találok sebészi beavatkozásról információt (lehet velem van a baj, sőt biztos). Ha nem lehetek emiatt donor, akkor mennyi időnek kell eltelni?
27/F
Becsülendő és bátor vagy.
Én nem hiszem ,hogy számomra nagyon kedves személyen kívül bárkiért vállalnám azt a kúrát,ami megelőzi,a fájdalmat és az esetleges mellékhatásait.
Előre kell bocsátanom, hogy egyrészt nem vagyok szakember, "csak" donorként érintett. Másrészt, az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a csontvelői őssejtek levélének módja is, amely így sokkal kíméletesebbé vált, mint a korábbi műtéti eljárás. Tudtommal most már úgy történik a dolog, hogy a donort gyógyszeresen előkezelik, amelynek hatására a csontvelőjéből felszabadul az ott lévő őssejtek néhány százaléka; majd meghatározott idővel később "egyszerűen" (nem műtéti eljárásban!) vért vesznek a donortól és abból választják ki a szükséges őssejteket.
Úgy 23 éve én is adtam csontvelőt, egy USA-ban élő számomra ismeretlennek, de akkor még a csípőlapátjaimból, teljes "gerinctáji" (epidurális) érzéstelenítésben, műtéti körülmények között.
Már akkorra is sokszoros véradóként, volt bőven dolgom a viszonylag vastag vérvételi tűkkel, de a műtétemnél használt 15 cm hosszú levételi eszköz, a belső-járatos "kaparó tűjével", legalább a duplája átmérőjű volt. (Elkértem, most is itt van mellettem.)
A donorkénti előzetes tipizálásaim, szűréseim nagyrészt a "szokásos" vizsgálati vérvételekkel történtek, de egy alkalommal mintavételre a szegycsontomba "roppantottak bele", ami meglehetősen szokatlan kellemetlenségűen erős fájdalommal járt, mely tompulóan is csak napok alatt múlt el végleg. A komplikáció nélküli műtétem után 24 óráig nem kelhettem fel, de aztán a kilátásba helyezett esetleges fejfájást nem érezve, már sétálgattam a folyosón. Két nap múlva tünetmentesen hazabocsátva, az utcán mégis félórán belül beszédülve összeestem. Majd a fejembe állt kavargó fájdalommal, szédelegtem haza. Körülbelül 2 hét múlva jött teljesen rendbe az "agyasan" erőst fájongó, kábán kóválygó fejem. A csípőtáji vételi hely környékén viszont csak mintegy másfél év után múlt el végleg az elviselhető gyengeséggel sajgó, de bizonyos helyzetekben mégis némi mozgáskorlátozottságot is okozó, lassan csituló fájdalom.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!