Nem értem, hogy lehetett hatszoros adag vakcinát beadni? Egyáltalán hogy lehet ezt kezelni? A -70 fokos vakcinát infuziós oldattal hígítják (rázni tilos), majd addig "lötyögtetik", amíg feloldódik, majd ötössével beadják a pácienseknek?!
Néhány médiában megjelent,hogy Angliában egy szállímány vakcina 13 fokra melegedett, ezért visszaszállították a Pfizer-Biontechnek. A P-B szerint a vakcina nem károsodott. (Akkor miért kell ilyen hőmérsékleten tárolni?)
Máshol hatszoros adagot adtak be a pácienseknek, amire influenzás tünetekkel reagáltak. Próbáltam rákeresni, egy helyen találtam rá adatot, mely szerint egy ampulla 5 adagot tartalmaz.
Vettem egy tejfolt ami dec 19 en jart le. ( decemeber elejen vettem)
Megkostoltam, megettem. Semmi baja nem volt.
Van egy szabaly, hogy egy adott termek meddig jo. De van hogy mar elotte 2 nappal bepeneszedett, es van hogy 3 hetig jo meg.
Pl a gyogyszerek (szilard keszitmenyek) meg kb 6 honapokig siman felhasznalhatoak!
A masik reszet nem ertem.
Ott szerintem egyszeru emberi hiba/mulasztas tortent.
Megvan szabva hany ml-t kell beadni :)
Ez az oltóanyag nem szilárd állapotu,csak kb -70 re van hűtve.
Felhasználás előtt oda rendelnek 5 oltandó személyt.Az oltó anyagot 3-5 fokra melegitik,és mindenki kap 1 ml. A melegitettet már nem lehet vissza hűteni,fel kell használni.
A hatszoros túladagolás így sem érthető.
Megvan a válasz a brit malőrre:
Mivel ők már nem EU-tagok, kezdetektől nem az Európai Ügynökség ajánlása szerinti 5 oltást adtak adtak be egy ampullából, hanem többnyire hatot, leszámítva egyes területeket, ahol egy páciens egy ampullát kapott.
Épp, hogy semmi konteo nem volt benne -ha elovasod az egészet.
Az Európai Ügynökség most javasolta, hogy 5 helyett 6 adag lehet egy ampulla.
A kérdés kiírása előtt rákerestem, mindenütt 5 adag szerepelt.
0.3 mlt vesznek ki.
Ertelemszeruen tobb van benne, ezek un. penicilines uvegek, nem ampullak.
5 egysegre terveztek, ami ugye 1.5 ml. De mindig tobbnek kell lenni, mert itt cseppekrol beszelunk. Ha az utolsonak kevesebb jut akkor nem hat.
Tehat feleslegbe kell lennie.
Ezekben a felesleg kb 0.3-0.4 ml, tehat egy gyakorlott orvos, egy jo, precizios fecskendovel igenis ki tudja venni azt a maradekot.
Ha kaptal mar szurit regebben, akkor tudod hogy regen felszivtak es mivel nem precizios fecsik voltak, ezert kispricceltek egy keveset, hogy ne legyen benne buborek es hogy beallitsak a mennyiseget a megfelelo szintre.
Na, ez a mai vilagba mar nincs.
Igy lehet veszteseg nelkul megoldani.
Nyilvan ilyenkor nem szabad orakig szivkalni, hanem kibontod es egymas utan felszivod es beoltod.
Nyilvan nem ugyanazzal a fecsivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!