Használhatók még a lejárt szavatosságú gyógyszertári készítmények?
Átnéztem a gyógyszeres dobozomat itthon és szomorúan tapasztaltam, hogy pár már lejárt.
Pl a Fenistil az 2020 márciusában, a NeoCitran az most áprilisban lejárt. Lefogjárni a fájdalomcsillapító is kb júniusban.
Ezeket még lehet használni pár hónapig? Ha ki kell dobni, akkor a sima szemetesbe lehet őket dobni?
Gyógyszertáros mondta, hogy használhatók, esetleg kisebb hatásfokkal működnek.
Gyógyszertárban kell leadni.
Én rá szoktam keresni az adott hatóanyagra. Ha nem írják, hogy idővel veszélyes anyaggá alakul, akkor a lejárat után +20%-kal még simán használom (tehát ha eredetileg a gyártástól 5 évig jó, akkor +1 év, ha 10 hónapig, akkor +2 hónap).
Kivéve a szemcseppet, ott betartom, hogy felbontás után meddig lehet használni. Mivel ott nem a hatóanyag bomlása, hanem a szemcsepp szennyeződése a veszély.
Legalább fél évvel túl van határolva a gyógyszerek szavatossága.
Tehát +fél évvel nyugodtan számolhatsz, de utána is csak a hatékonysága csökken.
A kukába nem dobhatod ki, mivel veszélyes hulladék, de bármelyik gyógyszertárban le tudod adni, és ott gondoskodnak a kezeléséről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!