A 80-as években (1984-1985) milyen védőoltást adtak az általános iskola 6. osztályában?
Mostanában ugye sok szó esett a BCG oltásról. Ennek kapcsán egy két fórumon felmerült a fekete himlő elleni oltás is. Olvastam, hogy 1980-ban vezették ki.
Mivel 1973-ban születtem, kíváncsiságból megnéztem az oltási könyveket.
BCG-t, Di-per-te-t megkaptam. Himlő ellenit megkaptam (csak így van bejegyezve, de gyanítom, fekete himlő).
Ami a lényeg: kanyaró ellenit nem kaptam, mivel az esedékesség előtt pár nappal kanyargós lettem. Ezt anyukám is mesélte, de be van írva az oltási könyvbe is.
Viszont mumpszos nem voltam, és a rubeoláról meg semmi infóm nincs.
Ami viszont számomra kérdéses: 12 évesen iskolában kaptam valamilyen oltást vállba. Az mi lehetett? Lehetséges, hogy MMR? Vagy az csak később jött be? Ez valamiért nem került be az oltási könyvbe, pedig emlékszem, hogy be kellett vinni.
47 éves vagyok. Érdemes beadatnom? Vagy nincs jelentősége? Kanyaró ellen védett vagyok, mumpsz ellen nem, rózsahimlő ellen nem tudom.
Utólag vettem észre, hogy az autokorrekt megint szórakozott velem...
Remélem, azért a lényeg lejön. :)
#4: sima kanyaró ellenit biztosan nem (hacsak nem volt már akkor MMR, ezt nem tudom). Az oltási könyvbe bele van írva, hogy kanyaró átestem, azért nem kaptam kanyaró elleni oltást.
Na meg elvileg akkoriban ez még csak egy oltásból állt.
Bocs, most látom, hogy írtad, MMR 1990, tehát nem lehetett.
Akkor egyrészt már csak kíváncsiságból is érdekel, mit kaphattam.
Na meg a nagy kérdés, az én koromban (vagy később) okozhat-e problémát egy esetleges mumpsz (nő vagyok), illetve rubeola? Kell-e foglalkoznom vele?
Csak amiatt agyalok, hogy ugye itt a BCG, alapból annak is a csecsemőkori, kisgyermekkori védelemben van szerepe, erre tessék! Lehet, ez lesz a covid 19 kulcsa.
Viszont feleslegesen még nem adatnám be...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!