Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Tényleg ennyire káros a...

Tényleg ennyire káros a vízipipa, vagy csak a cigi miatt mondják?

Figyelt kérdés
Sokan vitatkoznak az, hogy a cigi vagy a vízipipa a károsabb. Sokan azt mondják, hogy a vízipipában sokkal kevesebb a nikotin, mint a cigiben. De a cigitől tüdőrákot kapok ami akár 70 éves koromba lehet, de az is lehet, hogy előbb. A vízipipától pedig szájrákot tudunk kapni, mert ügye nem tüdözük le. Én úgy hallottam, hogy a szájrák nagyon hamar kitud alakulni. Akkor lehet, hogy a vízipipa nem olyan káros nikotin szempontjából, de ugyan olyan veszélyes mint a cigi?
2010. jún. 25. 11:21
 1/6 anonim ***** válasza:

Vízipipát nem tűdőzik le? :) De letüdőzik, sőt, anélkül sztem nem is jó szívni, szinte semmi nem jön belőle.

A víz pedig leszűri a füstöt azért lesz elszívás után sárga, és le is hűti, emiatt nagyon sok füst kerül a tüdőbe talán ezért károsabb a ciginél.

2010. jún. 25. 11:27
 2/6 anonim ***** válasza:
75%
A vízipipát mi letüdőzzük és általában mindenki leszokta. Én nem dohányzom, de néha baráti társaságban egyet pipázunk. Havonta 2 pipától biztos nem lesz bajom. Viszont, ha fél óránként rágyújtanék, biztos lecsúsznék egészségileg, minta dohányosok.
2010. jún. 25. 11:29
 3/6 anonim ***** válasza:

Mindkettő káros

De a vizipipa véleményem szerint kevésbé.

Mióta "teret hódított" magának a vizipipa azóta a dohánygyárak nyomják, hogy mennyire baromira káros, mert hatalmas bevételkiesést jelent nekik.

Ettől persze nem lesz kevésbé kéros a vizipipa, de messze nem olyan káros, mint a cigaretta.

Mondom ezt úgy, hogy most épp szőlős - mentás vegyes pipa lóg ki a számból :)

2010. jún. 25. 17:02
 4/6 anonim válasza:

Szerintem se olyan káros, mint a cigi.

Az igaz, hogy több nikotin van benne, de általában egy tömést nem egyedül szívsz el, és nem pár óránként mint egy dohányos, plusz még a víz is szűri valamennyire... Ja és kátrány sincs benne, ami azért nem mindegy. Nyilván nem egészséges, de az, hogy pár hetente elszívsz egyet ismerősökkel sokkal sokkal jobb, mintha napi szinten dohányoznál. Plusz még büdös sem leszel tőle és nem lesz hányás szagú a szád...

2010. jún. 26. 23:35
 5/6 anonim ***** válasza:

Az igaz, hogy több nikotin van benne

Semennyi sincs benne, a nitotin extrémen vízoldékony, így szinte semennyi sem marad belőle a füstben.

2010. jún. 27. 07:53
 6/6 anonim ***** válasza:

Hello!

Én is csak azt tudom írni mint a többiek. Mind a kettő káros. De itt azon van a hangsúly, hogy a vízipipa lényegesen kevesebb káros anyagot tartalmaz mint a cigaretta. De persze a VP dohányban is vannak eddig kivizsgálatlan anyagok. (egy oldalon azt írják, hogy ezeknek az anyagoknak a teljeskörű kivizsgálása anyagonként kb 1 milliárd forintot kóstálna) Tehát a dohányban is lehetnek eddig ismeretlen kártékony anyagok. A másik a füst.

Sok helyen írogatják a füst mennyiségét, hogy 50 sőt 100 cigi füstjével egyenlő. Ebben lehet igazság mert egy jól megtömött pipának jó, sűrű, sok füstje van. :) De hozzá se lehet hasonlítani a cigi nehéz büdös füstjéhez. A VP füst könnyű ízes és szabadon olyan hamar eltűnik, mintha ott se lett volna. Itt a füst úgy alakul ki, hogy a dohánytartón ég a szén felmelegíti a nedves dohányt, és ahogy a nedveség elpárolog keletkezik a füst, ez a füst átmegy a testen minél nagyobb a pipa, annál hosszabb az útja. Innen a vízbe ér ahol még itt is lerakódik egy csomó cucc. utána a csőbe, ahol szintén lerakódik cucc. (amikor mosom a csövemet kb 10 mp-ig csak sárga lötty jön ki belőle, utána kezd egyre tisztább színű víz jönni belőle. (rárakom a kertben a slagra és megnyitom) Tehát mire a szájba -> tüdőbe jut, egy többszörösen megtisztult hűvös, ízes füstöt kapunk. :) Amit nem egyedül szívunk el óránként. :)

15/F

2010. jún. 27. 09:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!