Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Miért szoknak rá a cigire az...

Miért szoknak rá a cigire az emberek?

Figyelt kérdés
Én is viszonylag rendszeren cigizek(napi 1-2 szál suli előtt-után) de csak a reggeli első szálnál érzem azt a pár perc kellemes "szédelgést" amit egyre kevésbe érzek. Ugyanazt az érzést keresik a többi szálban is? 3 hónap alatt ez a 4. Dobozom (negyedét el szoktam osztani haverjaimnak ha nincs nekik). Eddig vettem ebben a sorrendben:Piros Marlboro, Fekete Dunhill,Marlboro Fuse Beyond, és most egy kék Dunhillt. Ebbe van még 4 szálam és ez után leteszem max alkalmanként ha adnak 1-1t. Ti miért szoktatok rá?
2018. ápr. 7. 11:28
 1/7 anonim ***** válasza:
74%
Nem tudom milyen szedelgesrol beszelsz, en egyik szalnal sem erzem, illetve ha szedelgek, az inkabb kellemetlen erzes. Azert szivom, mert szeretek cigizni. Most nem gyujtottam ra masfel hete, mert beteg voltam es borzasztoan bosszant, hogy nem tudok meg mindig normalisan elszivni egy teljes szalat, el kell dobnom par szivas utan.
2018. ápr. 7. 11:38
 2/7 A kérdező kommentje:
Nem teljesen szédelgésről beszélek hanem csak ilyen kellemesebb érzés. Es elfelejtettem odaírni 16 éves fiú vagyok.
2018. ápr. 7. 11:42
 3/7 anonim ***** válasza:
74%

Most még ez nagyon kevés, de lesz ez még több is. Majd 10 év múlva tedd itt fel ugyan ezt a kérdést.

Ha most ezt a keveset nem tudod letenni, később sokkal nehezebb lesz, amikor már 1 vagy akár 2 dobozzal is elszivsz 1 nap alatt.

2018. ápr. 7. 13:51
 4/7 anonim ***** válasza:
48%
Van aki hajlamos a rászokásra, van akinek nincs önfegyelme, van aki kötődik a pótcselekvéshez.
2018. ápr. 7. 15:56
 5/7 anonim ***** válasza:
61%

Én az első szálnál nagyon szédültem, nem volt jó érzés.

Később viszont, amikor egy-egy leszokás után visszaszoktam, akkor kellemesnek éreztem az első egy-két szál okozta szédülést. És szerintem igen, mindig azt az érzést keresem, meg azt az ízt (valahogy kellemesebb volt a füst akkor).

Eleinte menősködésből csináltuk, de csak hébe-hóba szívtam el egy-egy szálat.

Aztán 17 évesen egy táborban a barátnőm beszélt rá mindig este, hogy szívjak el vele pár szál cigit, úgyhogy ott rendesen rászoktam.

A biológiai háttere az egyébként, hogy a nikotin tulajdonképpen méreg egy bizonyos mennyiség felett, viszont fokozatosan hozzá tud szokni a szervezet, ezért nem kap az ember mérgezést akár napi egy-két doboztól sem, ill. ha bizonyos alkalmakkor rövid idő alatt elszív sok-sok cigit. Viszont a nikotin függőséget is okoz, valahol olvastam, hogy az agynak ugyanarra a részére hat, mint a kokain. Mivel jó érzés, plusz kémiai folyamatokat is elindít, ezért "kell" mindig a következő cigi (hiába már nem érzi az ember a "szédülést", akkor is hat); és azért kell általában egyre több, mert a szervezet hozzászokott az adott mennyiséghez. Na, jó, ez nem volt valami profi magyarázat, de remélem, azért kb. érthető.

2018. ápr. 7. 21:08
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ :)
2018. ápr. 7. 23:13
 7/7 anonim ***** válasza:

Nekem sosem sikerült rászokni úgymond. Van mikor hetekig nem gyújtok rá, van mikor veszek egy dobozzal és 1-2 hét alatt fogy el átlagban.

Volt mikor kedvet kaptam hozzá, de nem volt kedvem elmenni venni egyet, akkor sem volt baj belőle. Tulajdonképp nem értem, hogy pár ember hogy tud annyira rászokni, hogy kb olyan neki mint a levegő és a víz, hogy nincs meg nélküle.

2018. ápr. 8. 01:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!