Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Egy 15 éves számára mennyire...

Simon O. kérdése:

Egy 15 éves számára mennyire káros az e-cigi?

Figyelt kérdés
Most fogom tölteni a 15. életévemet. Már párszor volt alkalmam kipróbálni, és eddig nagyon tetszik. Viszont nem akarok nagy függő lenni, ezért mindenképpen nikotin menteset szívnék. Szerintetek nagy bajom lehet tőle? És ha nem lenne túl nagy egészségügyi gondom tőle, akkor tudtok tanácsokat adni, hogy mire kell figyelni egy e-cigi vásárlásakor?

2018. jan. 10. 18:35
 1/5 anonim ***** válasza:

Épp most épp most olvastam ezt a választ egy korábbi kérdésnél:

"Valamilyen szinten káros.

Amit igazából gőz formában belélegzel, az növényi glicerin (VG), Propilén-glikol (PG), továbbá különböző mesterséges, és természetes aromák, ritkán színezékek, édesítőszerek, alkohol, ízfokozók..

Ezekből a PG, és a VG jelenlegi tudásunk szerint nagyjából ártalmatlan. Illetve van pár ember aki érzékeny/allergiás a PG-re, de elenyésző ezek száma. Ami problémásabb, az a többi benne. Ezen többi adalékanyag, és aroma, általában csak étkezési célra volt hitelesen bevizsgálva, és engedélyezve. Belélegzéséről, és annak hatásairól többnyire nincs hosszútávú tapasztalat, vagy hiteles mérés, bevizsgálás, engedélyezés.

Általánosságban a következő jelenthető ki:

Szinte biztos, hogy az e-cigi liquidek belélegezve kicsit ártalmasak. Hiszen tüdőnk nem erre lett tervezve. Viszont hosszútávú tanulmányok, és vizsgálatok nélkül nem tudjuk, hogy mennyire.

Továbbá nehezíti a tanulmányokat az, hogy aroma anyagokból több százezer létezik, melyről mindről tanulmányt készíteni majdnem hogy lehetetlen.

Időről-időre felbukkan 1-1 hír, amikor bevizsgálnak bizonyos gyártótól, bizonyos liquideket, majd abban káros anyagokat találnak. Ez pont az adalékanyagok miatt van így.

Az viszont szintén biztos, hogy a ciginél még ez is jobb. Tehát ha valaki az eredeti cél szerint használja, azaz átszokásra/leszokásra akkor mindenképp jobban járhat vele."

2018. jan. 10. 18:43
 2/5 anonim ***** válasza:
Káros, orvos szerint még károsabb a normális cigarettánál.
2018. jan. 10. 18:45
 3/5 anonim ***** válasza:
13 éves vagyok, már egy fél éve stívom és még élek
2018. jan. 10. 20:18
 4/5 anonim ***** válasza:
Valamennyire káros.
2018. jan. 10. 20:21
 5/5 A kérdező kommentje:
1es: köszönöm a pontos megfogalmazást. Ebből azt szűrtem le, hogy nagyrészt a liquid belégzése az ártalmas, de az sem olyan szinten, ami komolyabb egészségügyi gondokat jelentene. Bár ez az állítás gondolom egy felnőtt ember szervezeténél vannak fenttartva. Mindenesetre jobb, mint az általános cigaretta. Meg szerintem ez a káros dolog akkor jelent nagyobb veszélyt, ha túlzásba visszük a szívását, amit azért még én sem szeretnék, mert hiába vagyok fiatal, azért érdekel a jövőm :D
2018. jan. 10. 21:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!