Dohányzó szomszéd ellen mit tehetünk?
Egy francia erkélyünk (azaz egy lábnyi kilépésre alkalmas lyuk) van, az alattunk lakó 75 éves nyanyának is, aki folyamatosan ott dohányzik a hozzá látogató családtagjaival együtt.
Nem tudjuk az ablakot nyitva tartani, mert a cigifüsttel egyből tele lesz a lakás, s még kereszthuzattal is nehezen megy ki. A vénasszonnyal beszélni nem lehet, nem hajlandó lemenni a ház elé, pedig jó fizikai állapotnak örvend és ráadásul a legalsó szinten (magasföldszint) lakik.
Annyit mondott, hogy zárjuk be az ablakot, de természetesen hol az egyik, hol a másik oldalon jut eszébe füstölni, így tulajdonképpen totálisan bezárt ablakok között kellene élni. Persze az sem érdekli hogy kicsi gyerekünk van, nem hatja meg egyáltalán.
Előtte egy család lakott a lakásban, semmi baj nem volt, most idejön egyedül a kutyájával s tönkreteszi mások életét.Közel vagyok hozzá hogy nekimegyek... Van valakinek használható ötlete mit csináljunk vele? A "nehogy már ne azt csináljon a saját lakásában" és a "költözz tanyára" típusú válaszokat ha lehet most kihagynám. Az írjon aki át is tudja érezni a problémát és volt hasonló cipőben.Köszönöm.
Itt hasonló problémákkal küzdenek. Érdemes elolvasnod a régebbi leveleket is, a hozzászólásokat is, ötletek is vannak benne!
Most folyamatban is van egy eset, remélem precedens értékű lesz. Nekem is ugyanez a problémám. Remélem hamarosan lehet jogi úton győzni az egészségkárosító szomszédokkal szemben.
Állítólag volt valami szivarozós eset Ausztriában vagy Németországban. Ott eltiltották a lakásban szivarozástól a férfit. Úgy tudom Amerikában simán feljelentheted, ha belibben hozzád a dohányfüst.
Itt meg maradnak a magán megoldások.
Először nyilván megpróbál párszor beszélni vele az ember, de ha ez nem megy, akkor marad a totális háború, meg kell értetni vele, hogy ez a dolog kölcsönös is lehet ám, te is pokollá tudod tenni az ő életét, ha akarod, aztán ha ez sikerült, akkor ki lehet egyezni egy döntetlenben, ami ugye az lenne, hogy csak az egyik oldali ablakodat kell miatta zárva tartanod.
Elsőre mondjuk ráfeküdnék a csengőjére hajnali háromkor, amíg ki nem jön és akkor rideg őszinteséggel ismertetném vele ezt a koncepciót :) De ha van kocsitok és az utcán parkoltok, akkor távolabb álljatok meg vele, a nagyobb károkat megelőzendő :)
18-as, akkor a Te logikád szerint ha nekem az egyik ablakot zárva kell tartanom miatta, akkor neki meg tűrnie kell, hogy hetente 4-szer hajnalban 2 órán keresztül ütöm a radiátort, vagy járkálok tűsarkúban a lakásban a feltekert szőnyeg helyén. Mert milyen jófej vagyok, hogy nem heti hétszer.
Miért "kell" nekem zárva tartanom az ablakom??? Ez a baj, hogy még mindig a tetves dohányosok érdekei az előbbre valóak az egészségre törekvő nem dohányzókkal szemben.
Zavarja mások nyugalmát. Ez pont olyan, mint a csendháborítás. Csak ezt sajnos még nem szabályozzák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!