Depresszió miatt leszokás a dohányzásról?
Elveszítettem a munkámat, és már pár hete egyáltalán nem kívánom, illetve nem is szívom a cigarettát.
Mióta lelkileg padlón érzem magam, azóta nem gyújtottam rá. Eleinte napi 1-2 szálat szívtam, aztán pedig egyáltalán nem.
Ez a depresszió miatt lehet? Azt már hallottam, hogy aki leszokik, annál lehetséges a depresszió, illetve a levertség.
Egyrészt az alapfeltevés hibás: nem vagy depressziós. Az, hogy lelkileg padlón vagy, az egy reakció, amivel, ha megfelelően kezeled az állapotodat, nincs semmi gond. A depresszív zavarok esetében pedig leginkább neurokémiai, genetikai, immunológiai hajlamosító tényezők vannak. A pszichoanalitikus álláspont viszont reakciót feltételez, amely reakció manifesztálódásának oka legtöbbször a korai gyermekkorban keresendő. Hosszan folytathatnám a sort, a tény közös: általában a depresszív zavarokban (és a pszichiátriában legtöbbször) nem konkrét okokat találunk, hanem hajlamosító tényezőket, amelyek hatására a bio-pszicho-szociális erőtér kisebb zavarai is előidézhetnek megbetegedést. Ilyen módon különíthető el a reakció a depresszív zavartól.
Ahogy az engem megelőző válaszoló írta, a nikotin bevitele, illetve gyakorlatilag minden szer rendszeres fogyasztása valamilyen célt szolgál. Ezért, mikor a szenvedélybeteget próbáljuk leszoktatni, kulcsfontosságú ráébreszteni, hogy a tényálláson a szer nem változtat, ahogy rajta sem, ezzel elérve, hogy ne ÉREZZE SZÜKSÉGESNEK a szert. Ezért én azt javaslom, hogy ne a negatív tónusú lelkiállapotod kellős közepén próbáld letenni a cigarettát, mert azt gondolom, hogy ez így nem lesz tartós, ugyanis nem abban a helyzetben nem élsz vele, amiben szoktál. Érdemes lehet részletesen feltérképezni, hogy milyen szituációkban szoktál rágyújtani, és tudatosítani, akár leírni, hogy miért nincs rá akkor szükséged. Így sokkal könnyebben és tartósabban sikerülhet.
Minden jót kívánok, jobbulást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!