Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Dohányosok, ti miért szoktatok...

Dohányosok, ti miért szoktatok rá a cigire?

Figyelt kérdés
Ezt az egyet sohasem értettem. Ugye a cigi első slukkra mindenkinek rossz. Nem ízlik, keserű, büdös, füstös, természetellenes. Akkor miért szívtátok el, majd miért gyújtottatok rá a másodikra? Múltkor egyszer próbaképp beleszívtam egy szivarba, méghozzá egy elég jó márkájúba, életemben először (23 éves vagyok). Pontosan ugyanolyan szar "íze" volt, mint egy ciginek. Nem értem, mi a jó benne. Kicsit talán más volt, de a cigiben akkor mégannyira sem értem, mi a jó. A piára való rákapást nagyjából értem. Ott pont fordítva van, mint a ciginél: kis mennyiségben jó érzés, nagy mennyiségben és sokszor nagyon rossz. Ott meg tudom érteni, hogy aki először érzi az ittasság okozta enyhe, jóleső kábulatot, és nem lesz másnapos, az szívesen iszik máskor is egy pohár jó bort. De a cigivel nincs így. Ami után hányingered meg fejfájásod lesz első alkalommal, azt miért akarod folytatni? Menőségből? 13-15 évesen annyira ciki azt mondani, hogy "bocs, már próbáltam, inkább nem/bocs, nem akarom, sok pénzt elvisz/bocs, sportolok"/akármi?
2016. jan. 7. 17:53
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Legjobb barátom egyszerűen csak ki akarta próbálni, utána bulik, összejövetelek alkalmával megint rágyújtott...majd rászokott. De még így is mondja hogy nem szereti mert beszédül tőle, csak akkor nem ha részegen szívja.

Elképesztően örülök hogy még csak nem is érdekel hogy kipróbáljam :)

2016. jan. 7. 18:01
 2/11 Senia válasza:
Bent voltam a pszichiátrián.....és amikor kijöttem úgy éreztem, h kell....24évesen szoktam rá...Nem azt mondom, h előtte nem próbáltam..de sose értettem mi a jó benne... Néha még most se értem....
2016. jan. 7. 23:58
 3/11 A kérdező kommentje:
Bocs, de hogy érezhetted, hogy kell valami, amihez nem kötődik jó élményed? Én pl. ha bekerülnék pszichiátriára, akkor sem érzenék rá késztetést, hogy elkezdjem, mert sosem volt olyan élményem, hogy ellazulok tőle. Ugyanez van a kávéval. Tudni tudom, hogy segít ébren maradni, de nem "érzem", hogy kell, mivel életemben kb. egy-két csészével, ha ittam, így nem alakult ki bennem az a rutin, hogy éberséghez kávé kell.
2016. jan. 8. 01:27
 4/11 anonim válasza:
Barati tarsasagom nehanyszor kinalt, egy ido utan kiprobaltam
2016. jan. 8. 17:38
 5/11 Senia válasza:
Azt nem tom pontosan megmagyarázni,...lehet, h amolyan pótlcselekvés volt, mivel az alkoholról teljesen le vtam tiltva (a gyógyszerek miatt)
2016. jan. 8. 17:53
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

16 éves vagyok és sajnos dohányzom.

Szerintem azért nem hagyják abba a tinik az első szálnál, mert egyrészt megvan bennük a kíváncsiság, "milyen lehet függőnek lenni, milyen lehet nem kibírni cigi nélkül, ez tényleg igy van?"

A másik ok hogy a dohányos haverok társaságában rágyújt az is, aki egyszer kipróbálta és nem ízlett. Valószínűleg azért mert egy dohányos társaságban egy nemdohányos nem érzi jól magát. És ha belekeveredik valaki egy dohányos társaságba, akarva vagy akaratlanul rágyújt, hogy ne érezze különcnek magát, nehogy kiközösítsék.

Hogyha megvolt ez a kb. 5 "haverok miatt szívtam" szál, utána a szervezet hozzászokik. Persze akkor se vagy rászokva a cigire, csak már nem esik olyan rosszul mint az első szál.

Egy 18 év feletti felnőtt ember ezekkel tisztában van, és ha akkor próbálja ki (és nem jön be) akkor nagy eséllyel nem fog rászokni.

Tehát kb. ez hozható fel, és nekem ez a meglátásom 16 éves fejjel.

16/F dohányos

2016. jan. 9. 11:57
 7/11 A kérdező kommentje:

"Egy 18 év feletti felnőtt ember ezekkel tisztában van, és ha akkor próbálja ki (és nem jön be) akkor nagy eséllyel nem fog rászokni. "

Érdekes, én ezzel már 13 évesen is tisztában voltam. Sose fogadtam el, ha kínáltak. Egy normális baráti társaság szerintem egyébként emiatt nem közösít ki. Ha meg igen, akkor onnan jobb is továbbállni.

2016. jan. 9. 12:57
 8/11 anonim ***** válasza:

Utolsó vagyok.

Lehet, hogy tudod 13 évesen is, de a ebben a világban már nincs olyan, illetve nagyon kevés az olyan középiskola, ahol megtalálható az általad említett "Jó társaság". Sok helyen kénytelen vagy beilleszkedni olyanokhoz, akiket nem kedvelsz, de meg kell tenned, mivel nincs más választásod.

Na meg ha mégis találsz jobb tásaságot, a kamaszkori láz izgalomba hozza az embert, és kíváncsi az ilyen dolgokra mint a cigi. Persze vannak kivételek is, akik nem szeretnének rágyújtani semmilyen esetben sem.

2016. jan. 9. 15:27
 9/11 anonim ***** válasza:

"Ugye a cigi első slukkra mindenkinek rossz"

Hát ez úgy ahogy van nem igaz, és butaság tőled, hogy ennyire durván általánosítasz. Nekem speciel már a legeslegelső slukk is bejött. Ezért folytattam. Megdőlt a teóriád, ez van.

2016. jan. 9. 23:29
 10/11 anonim ***** válasza:
Utolsó. Amúgy igazad van, nem mindenkinek rossz az első slukk ;)
2016. jan. 13. 23:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!