Lehet tüdőrákom?
34 éves vagyok és 34 éves koromig nem cigarettáztam.
3 hónapja kezdtem 2 szál / nappal de hétvégenként nem szoktam.
Tudjátok tipikus sztori stresszes munka stresszes élet és cigihez nyúlás..
De most próbálok leszokni csak iszonyú nehéz..
Már nem szívok de felmerül a kérdés lehet ettől a 3 hónaptól tüdőrákom???
Ez nem olyan, hogy megvan, hogy X mennyiségű cigitől LESZ mindenképpen tüdőrákod. Ismertem én olyan embert, aki tizenéves kora óta dohányzott, és 90 éves koráig élt, és nem tüdőrákban halt meg.
A leghelyesebb azt mondnai, hogy minden egyes szál cigi növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Lehet, hogy egyetlen szál is olyan biokémiai folyamatokat indít el a tüdőben, ami miatt tüdőrákod lesz, lehet, hogy kb. 10 év után kapsz tüdőrákot, de az is lehet, hogy soha. Szóval itt legfeljebb csak valószínűségekről lehet beszélni.
De az a 3 hónapon át napi 2 szál azért nem olyan hű, de extrém adag. :) Elviekben lehet tőle, elvégre növelte a kialakulásának a kockázatát, de a valószínűsége szerencsére nagyon kicsi.
Szóval minden a genetikától függ.
De ha ezentúl egészségesen élek akkor vagy lesz vagy nem lesz.
Nem csak a genetikán, hanem a körülményeken, és a véletlenen is.
Szerintem ha mindössze ennyi az össz rizikófaktor az életedben, akkor megnyugodhatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!