Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Létezik valamilyen statisztika...

Létezik valamilyen statisztika arról, hogy a dohányzó emberek hány százaléka hal meg később rákban, ill. dohányzással szorosan összefüggő megbetegedésben?

Figyelt kérdés

Tudom, a "dohányzó" alatt is kb. bármit lehet érteni, mégis érdekel, hogy ilyen kutatást csináltak-e már.

Én eddig még csak a fordítottjáról hallottam: hogy pl. a tüdőrákosok hány százaléka dohányos.

2014. nov. 16. 22:52
 1/4 anonim ***** válasza:

Kerestem volna neked statisztikát, de nem leltem.

Az ilyen felméréséket egyébként több tényező is nehezíti. Ugyanis nem lehet minden dohányost számba venni, s nem minden halálozás hozható összefüggésbe dohányzással.

Tüdőrák, gégerák. A köztudatban ez a két szó forog ezzel kapcsolatban, pedig számos egyéb betegséghez is hozzájárulhat.

Összefügghet-e kérdésre egy családi példa. Rokonom nagyon erős dohányos volt. Orosz hadifogságban kapott rá, nagyon erős cigit szívott. Itthon már naponta több doboz Kossuth cigit. Egy tüdőszűrést követő vizsgálatnál nem mutatták ki nála rákos elváltozást, csak volt valami a filmen. Azonnal abbahagyta. Soha többet nem gyújtott rá. Két évtizeddel később tüdőrák vitte el.

Semmilyen statisztika nem kapcsolja össze az ilyen eseteket.

2014. nov. 16. 23:05
 2/4 anonim ***** válasza:
2014. nov. 16. 23:27
 3/4 anonim válasza:
100,1%
2014. nov. 17. 19:42
 4/4 anonim ***** válasza:
2014. nov. 17. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!