Dohány árut és alkoholos italt csak a 18 éven felüliek
vehetnek vagy elég hozzá ha már valaki nagykorúnak
számít?
Figyelt kérdés
2014. aug. 27. 10:16
1/7 anonim válasza:
Idézem: "(1) A nagykorúság a 18. év elérésével beálló állapot." (Családjogi Törvény, I/11) - azaz a kettő egy és ugyanaz jelen pillanatban Magyarországon.
Vagy mégis, mit értettél az alatt, hogy valaki nagykorúnak számít?
2014. aug. 27. 10:23
2/7 anonim válasza:
Hogy érted, hogy elég, hogy valaki nagykorunak számít?
2014. aug. 27. 10:23
3/7 anonim válasza:
A válaszolóknak: 16 éves kortól már nagykorúvá válhat az ember, ha házasságot köt (ehhez kell mindenféle spéci engedély, de ez nem tartozik a kérdéshez).
A kérdezőnek: úgy tudom, a 18-as korhatár az életkorra vonatkozik, nem a nagykorúságra, tehát nem elég, ha már nagykorúnak számítasz. A személyidet kérik el a dohányboltban, és arra nincs ráírva, hogy házas vagy-e, vagy ilyesmi, csak a születési dátumod.
2014. aug. 27. 10:27
4/7 anonim válasza:
Úgy érti, hogy ha egy 14 éven felüli házasságot köt, hivatalosan nagykorúnak minősül. A dohány- és alkoholvásárlásnál nem az van kiírva, hogy csak nagykorúakat szolgálunk ki, hanem hogy csak 18 éven felülieket szolgálunk ki. Az életkort kell igazolvánnyal igazolni, nem a családi állapotot.
2014. aug. 27. 10:30
5/7 anonim válasza:
Még ha nem is vagy nagykorú simán vehetsz csak találd meg a helyet ahol kiadják...
2014. aug. 27. 10:32
6/7 anonim válasza:
Beküldesz idősebb havert aki megveszi és kész. Én bár elmúltam már 32 is, de így oldanám meg. Az eladó nem üti meg bokáját, az meg, hogy te fiatalkorúként tönkre akarod tenni magad, a te dolgod, meg a szüleidé (persze az ő helyükben én a nyakadban lihegnék onnantól kezdve, hogy egyszer is megláttalak 18 éves korod alatt cigizni, és torkomszakadtából történő ordítozás közepette kitépném a dekket a kezedből, de ez nem az én dolgom)
2014. aug. 27. 10:36
7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a valaszokat! Igen amúgy a 16 es 18 közötti házasságkötés miatt kerdeztem.
Ui.: nem dohányzom,csak érdekelt hogy ilyen esetben mik a törvények.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!