Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Tényleg egész hátralévő...

Tényleg egész hátralévő életemben hiányozni fog a cigi? Megéri egyáltalán így leszokni? Régen leszokott, valódi (ex) függők válasza érdekel.

Figyelt kérdés
17 napja nem gyújtottam rá. Az első 10 nap embertelen volt. Olvastam a Carr-féle könyvet, hasznos dolgokat ír, de én még nem érzem, hogy hú de boldog vagyok cigi nélkül. Vannak üresjárataim, amikor elfog valamiféle mélabú. Tudom, hogy a cigi utálatos dolog, büdös voltam tőle, éreztem már a káros egészségügyi hatásait is, megértettem, hogy semmi értelme, mert az élet nem ettől lesz szép. Most elkeseredtem, mert olvastam netes fórumokban, ahol arról írtak, hogy még 10 év leszokás után is a bagóról ábrándoztak, meg hogy rájuk tört ugyanúgy a sóvárgás, hogy mindjárt megőrülnek egy slukkért. Nagyon félek, hogy én is így élem le az életemet, hogy örökké ott lesz a hátsó gondolataimban az a rohadt cigi :( Elegem van a cigiből, soha többet nem akarok dohányozni, nem véletlenül döntöttem így, de mégis hiányzik. Tényleg soha többé nem lehet lejönni róla, ezzel együtt kell élni?
2013. nov. 1. 17:45
1 2
 11/17 Balanus_concavus ***** válasza:
Ezen a kérdésen már én is elgondolkodtam, viszont csak egy tanácsot adnék, ami azért valamennyire kapcsolódik a kérdésedhez. Ha tényleg sikerült letenned, s mondjuk már hónapok óta nem cigizel, akkor azt veszed észre ,hogy egyre könnyebb nélküle, aztán jön egy olyan alkalom (pl. buli), ahol úgy gondolod 1-et elszívsz, de nem szoksz vissza... na onnantól kb. az egész addigi munkádat felrúgtad, mert utána megint egyre jobban fog hiányozni. Nekem több év cigizés után sikerült leszoknom több hónapra, s elkövettem ezt a hibát. Aztán pár hónap alatt megint rendes dohányossá váltam. Szóval szerintem aki egyszer rászokott, az bármikor képes lenne visszaszokni, de ha kitartó az ember, akkor egy idő után napról napra könnyebb és jobb lehet nélküle.
2013. nov. 2. 03:06
 12/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm neked is, teljesen igazad van, ebbe a csak egy szál és nem többet bulin csapdába én is beleestem pár éve. Ezt a hibát semmiképp nem követem el újra. Sajnos a cigi ugyan olyan drog mint a heroin meg a kokain, az embert egész életen át kísérti a visszaesés, még akkor is, ha már nem hiányzik neki.
2013. nov. 2. 10:01
 13/17 Tomi90 ***** válasza:
Azoknak sikerülhet a mentális leszokás, akik olyanok, mint az Allan Carr könyvben bemutatott emberek. Függők, de már utálják az egészet. Belső kényszerük van a leszokásra. Akik viszont szeretnek cigizni, nem csak a nikotin miatt, és egészségügyi, anyagi stb. külső kényszer hatására szoknak le, azoknak életük végéig hiányzik a cigi. Ilyenből sokkal több van. Ismerőseim között is van aki már 7 éve leszokott, de bármikor rá tudna gyújtani.
2013. nov. 21. 19:52
 14/17 anonim ***** válasza:

Tomi90 - Érdekes meglátás azért, mert sokan nem tesznek különbséget azon két típus között, amelyről te írtál.

Mindamellett, hogy az én véleményem is az, hogy különbség van egy szenvedélyes dohányos és egy függő, kényszeres dohányos között, ez a kettő között vannak olyan átmenetek, amelyeknél adott személy nem ismeri fel igazán vagy nem tudatosul benne igazán, hogy ő melyik típusba is tartozik.

Példaként van egy 30 éves férfi, aki már 15 éve cigarettázik és észreveszi ennyi ídő után, hogy a fizikai képessége jelentősen csökkent, nehezebb a légzés, ingadozik a vérnyomás stb. , ezért fontolgatni kezdi a leszokást.

Tegyük fel azt is, hogy nem csak fontolóra veszi ezt, hanem meg is próbálja 1x,2x,3x, de minden alkalommal kudarcot vall.

A többszörös kísérletezések és bukások után tudat alatt konstatálja azt, hogy egyrészt nem annyira erős, mint ahogyan gondolta, másrészt nem olyan egyszerű a leszokás sem, mint ahogyan elképzelte. Mindezek azonban olyan tudatalatti folyamatok, amelyek másodpercek alatt és szinte észrevétlenül mennek át az ember agyán, és mire a felszínre érnek olyan változásokon mennek keresztül,hogy ami a tudatos szférába jut az már egy olyan gondolat, hogy “ Nem is akarok én igazából leszokni erről. Minek ? Szeretem én ezt csinálni.Ha szeretem, akkor meg nincs értelme leszoknom. Tiszta sor. “

Ez az “ édes citrom “ jelenség, amikor valaki elhiteti saját magával azt, hogy amit csinál, azt valójában élvezi, miközben van egy tudat alatt elnyomott része, amely ennek épp az ellenkezőjét sugallja.

Persze aki jól érzi magát több évnyi dohányzás után az időszakos közérzeti problémák, ráncosodó bőr, keringési panaszok stb. ellenére, akkor az kiváló. Annyi az egész, hogy én még nem találkoztam ilyen személlyel.

Következtetésképpen nem mindegy az, hogy valaki milyen életkorban és milyen állapotban viszonyul ehhez. 25 éves fejjel bárki viszonylag még egészséges és szívós szervezettel áll hozzá a dologhoz, mert ebben az esetben a dohányzás még nyilván csak egy élvezet, hiszen jelentős melllékhatásokat még nem eredményez. Azonban az idő előrehaladtával egyre nő az esélye annak, hogy ha a lehetséges mellékhatások valamelyike felüti a fejét az illető életében, akkor az le fog leállni és beéri azzal, hogy egyelőre még visszafordítható következményeket idézett csak elő, amelyeket egyszerű leszokással megszüntethet- ehelyett inkább előveszi az “ Bármikor letudnám tenni a cigit, csak még nem akarom. “ sablont és inkább szenvedélyes dohányosnak kategorizálja be magát, mintsem tagadó fázisban lévő függőnek.

Allen Carr könyve amúgy nem csak azoknak szól, akik már végső stádiumban vannak vagy akiket már csak a függőség hajt. Olyan személyeknek is felnyithatja a szemét bizonyos megszokott kifogásokkal kapcsolatban, amelyeket az emberek akaratlanul is adagolnak magukba, hogy az adott dohányos rájöhet arra, hogy ő valójában nem is a cigit szereti, hanem X, Y és Z dolgot, amiről azt hiszi, hogy a cigi kölcsönzi neki.

2013. nov. 22. 11:06
 15/17 anonim ***** válasza:
* " Azonban az idő előrehaladtával egyre CSÖKKEN az esélye annak... "
2013. nov. 22. 11:09
 16/17 A kérdező kommentje:
Én azért raktam le, mert meggyűlöltem az egészet, besokalltam, mondhatni. De sokszor hiányzik és szerintem ez sokáig így lesz. A Carr-féle könyvhöz egyébként már úgy jutottam hozzá, hogy nem cigiztem az olvasása közben. Aztán persze kiderült, hogy kifejezetten kéri a cigizést, miközben olvassa az ember :D Akkor valószínűleg még jobban működik az agymosási módszere. Bár így is hasznos volt, megértette velem, hogy a cigizésnek a világon semmi nem indokolja a tevékenységét és semmit nem old meg, semmi sem lesz sem szebb, sem jobb általa. Ez tart vissza a rágyújtástól illetve, hogy iszonyatos szánalmas baromként néznék utána magamra.
2013. nov. 22. 17:01
 17/17 anonim ***** válasza:
Nekem a sokkolás bejött. "Túlcigiztem" magam. Egymás után sok szál, hányinger, hidegrázás, esetleg hányás is. Tudom, veszélyes, de azóta a cigire gondolva is rám tör a hányinger. Előtte 4 évig cigiztem, már fél éve nem kívánom.
2013. dec. 4. 13:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!