Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » 14 évesen naponta 1-2 szál...

14 évesen naponta 1-2 szál cigi az sok?

Figyelt kérdés
2009. jún. 16. 13:36
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
100%

előző voltam...

Ja és ne azokkal foglalkozz akik jajj napi másfél doboz...

és akkor mi van? azért kéne neked is?

Foglalkozzál magaddal...

2009. jún. 21. 01:14
 22/36 A kérdező kommentje:
Az utolsó elöti válaszolónak nagyon igaza van
2009. jún. 21. 01:43
 23/36 anonim ***** válasza:
100%

Nézd meg ezt a videót, ebből megértheted, miért nem tanácsos egyáltalán 1-2 szál cigarettára sem rágyújtanod :

[link]

-----------------------------------------

A cigaretta füstje több mint négyezer különböző vegyi anyagot tartalmaz, közülük a legfontosabb összetevő a nikotin.

Ez egy színtelen, természetes eredetű anyag, amelyet a dohánynövény is tartalmaz. A nikotin függőséget okozó hatása miatt könnyű rászokni a dohányzásra, de leszokni már sokkal nehezebb.

A dohányzás sok megelőzhető betegség fő oka világszerte.

A nikotin központi idegrendszerre és szervezetre gyakorolt hatása összetett. Minden szál cigarettával 1 és 2 mg közötti nikotin jut a szervezetbe. Hatását azonnal kifejti a dohányos szervezetében, mivel serkenti a mellékvesét, adrenalint szabadítva fel.

Az adrenalinszint növekedése serkenti a szervezetet, emeli a vérnyomást, gyorsítja a pulzust és a légzést.

A nikotin szintén fokozza a dopamin, a pozitív érzések közvetítésében szerepet játszó hormon kibocsátását az agyban.

Így a cigaretta elszívására tulajdonképpen eufóriához hasonlító érzés váltódik ki a dohányzó embernél, hasonlóan más pszichoaktív drogok hatásához. A serkentő és az eufóriát okozó hatás növeli a nikotin függőséget okozó képességét.

A rendszeresen szervezetbe jutó nikotin csökkenti a receptorok érzékenységét, azaz csak egyre nagyobb mennyiségű drog tudja kiváltani a serkentő hatásokat. Ezért a nikotinmegvonás tünetei hamar jelentkeznek, ha egy dohányos nem gyújt rá rendszeresen.

A nikotinmegvonás tünetei sokfélék lehetnek, például csökken a pulzusszám, romlik a koncentrációs képesség, de felléphet étvágytalanság, súlycsökkenés, álmatlanság, ingerlékenység és depresszió is. Bár ezek a tünetek az idő múlásával csökkennek, mégis a legtöbb nehézséget jelentik a leszokás során.

-----------------------------------------------

Mint a leírásból (és a videóból) láthatod, azzal a napi 1-2 szál cigivel "remekül" rászoktatod magad a dohányzásra, a nikotin beépül a szervezetedbe és egyre többet-többet fogsz kívánni!

Elveszíted az önálló akaratodat, a nikotinéhség legyőzi a józan eszed...

Serdülőkorban különösen veszélyes a szervezetedre nézve a nikotin : a most kifejlődő tüdődet, vérkeringésedet, vérnyomásodat, életfunkcióidat (növekedésedet is!) befolyásolja és sajnos nem jó irányban...

Tudom, hogy most hiába írom le neked a tüdőrák minden szörnyűségét, vagy az érszűkületet, ami legtöbb esetben amputációval jár, ez nem fog érdekelni, azt gondolod, hogy ez VELED nem történhet meg... Pedig DE! :-[

Nagyon szomorú, ha a környezetedben levő felnőttek nincsenek rád tekintettel és a közeledben dohányoznak : SZÓLJ RÁJUK!!!

Nem véletlenül foglalták törvénybe, hogy iskolákban, óvodákban (de munkahelyeken, éttermekben is) tilos dohányozni! Ezzel a nemdohányzókat próbálják védeni a káros anyagoktól.

Légy te okosabb, mint a társaid : ne hagyd, hogy a "buli kedvéért" rászoktassanak a cigire, italra...

Felelős vagy az életedért, neked kell vigyáznod az egészségedre!

Lehet, most nem hiszel nekem, de ha most naponta 1-2 szál cigarettát elszívsz, akkor 16 évesen naponta 1 dobozzal fogsz szívni... Remegni fogsz a cigiért, egyik botrány a másikat éri majd körülötted a cigizés miatt (középiskolában is tilos dohányozni!), csak akkor már nem te parancsolsz majd magadnak, hanem a nikotin NEKED!

2009. jún. 23. 03:31
 24/36 anonim ***** válasza:
100%
Bármilyen életkorban soknak számít akár 1 szál cigi is. Nem csak azért, mert káros, ezt tudjuk, hanem pl. amikor én bagóztam, engem rettenetesen idegesített maga függőség gondolata, hogy minden érzésem, gondolatom félóránként egy dohánnyal töltött papírdarabon forog. Néha nem teheti meg az ember, hogy rágyújt, pl. egy hosszú konferencián, vagy repülőn, de ez semmi, mert ugye szünetben ki lehet menni, de mi van akkor, ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy amikor a magad ura leszel és ne adj Isten valamilyen oknál fogva nem lesz elegendő pénzed, azon kell majd gondolkoznod, hogy vajon kaját vegyél-e vagy cigit, mert valami kéne enni, de csak 500 ft-od van, de te függsz, pedig egy lucsogó gyros de jó lenne, de úristen, utána nem tudsz rágyújtani, eleve ez a helyzet se túl jó, meg a másik, hogy volt olyan ismerősöm, akinek tök jó munkája volt, mégse fizettek neki időben, de annyira függött, hogy nem bírta letenni a cigit és non stop másoktól kunyerált és ezáltal kiutálták mindenhonnan. Meg amikor elfogy a bagó és neked amúgy se kéne menned sehova, csak azért kikászálódni a lakásból, hogy cigit vegyél, különben megőrülsz, az se egy vicces dolog. Ráadásul dohányozni a lakásban, kanapén elnyúlva, stb. kényelmes, csak éppen a lakásnak, meg a ruháidnak olyan szaga lesz, mintha rohadna. Na én ezek miatt nem fogok visszaszokni.
2009. jún. 23. 09:11
 25/36 anonim válasza:
100%
Szívj csak aztán mikor már a rák rágja ki a beled rájössz hogy nem kellett volna.
2009. jún. 23. 15:11
 26/36 anonim válasza:
84%
SOK
2009. jún. 26. 11:18
 27/36 anonim ***** válasza:
100%
Sok! Tedd le minél hamarabb, ne foglalkozz másokkal. Ha a szülők cigiznek melletted az is káros, ettől ne szokj rá mert mások is azt teszik.
2009. júl. 20. 20:56
 28/36 anonim válasza:
100%
Igen. Szerintem is "sok". Maga a mennyiseg nem fortelmes, azonban ha minden nap cigizel egy ido utan biztos raszoksz. Szerintem a kerdes alapjan nem lehetsz fuggo. Ha az lennel akkor nem 1-2 szalat irtal volna :D. En is szoktam, nem vonom meg magam a cigitol, csak ha erzem h sokat szivtam. Es nem naponta szivok. Csak pl. mikor buliba megyek hetvegen, vagy osszeulok a baratokkal :D. Es mar tobb mint egy eve igy van, megsem kivanom soha a cigit, csak neha ha olyan hangulatom van. Szoval szerintem ha ugy csinalod hogy alkalmakkor szivsz, ha tobbet is kettonel, de folyamatosan minden nap ne cigizz!! En igy csinalom, es nem kivanom egyaltalan a cigit.
2009. júl. 21. 11:01
 29/36 anonim ***** válasza:
100%
ha dohányzol elvesztetted a csatát...
2009. júl. 21. 11:56
 30/36 anonim válasza:
100%
Most nem azé de neked az is sok
2009. szept. 22. 09:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!