Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » A dohányzás tényleg annyira...

A dohányzás tényleg annyira káros, mint amennyire mondják?

Figyelt kérdés
Nagyapám végigbagózta az egész életét, pedig ő aztán kőkemény dohányos volt, a szakálla egy része sárga volt a nikotintól és mégis 93 évesen halt meg!
2012. jan. 24. 22:21
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
A cigaretta önmagában nem lenne olyan káros, ha nem szívnának el belőle az emberek napi 2 dobozt, hanem max. egy fél dobozt, bár én még azt is sokallom gyakran. Egyébként károsnak káros, de egy doboz cigi miatt még kevesen öltek, viszont egy üveg vodka után már öltek egy páran ( láttam már egy pár kocsmai verekedést, hogy így fogalmazzak...)
2012. jan. 25. 18:59
 12/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Örülök, hogy a többségnyi válaszolónak mind modern felfogása van és nem minden rosszat a cigivel indokolnak!

2012. jan. 25. 21:41
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

A dohányzás káros, csökkenti 5-10 évvel a várható élettartamot.

Kb. annyival, mint mondjuk a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód együtt.

Vagy mint a sok stressz és negatív életszemlélet együtt.

Az azonban, hogy meddig élsz, leginkább a génektől függ. Ha a többi nagyszülőd sem adta alább 90 évnél, akkor valószínű, hogy te is sokáig élsz.

2012. jan. 26. 10:05
 14/23 anonim ***** válasza:
76%

Ha kimész az utcára(pl.szagolod a büdös ikarusokat) az ugyanúgy rövidíti az életed, mint bármi más. Az idő is rövidíti. Szóval erre hivatkozni sztem hülyeség.

Szerintem addig nem káros, amíg azt tudod mondani, hogy elég, többet nem szívok és így is teszel. Illetve még a pénztárcádra is káros, mert tény, hogy sokkal hasznosabb dolgokra is el lehet költeni a pénzt.

2012. jan. 26. 20:44
 15/23 anonim ***** válasza:
89%

# 13 "A dohányzás káros, csökkenti 5-10 évvel a várható élettartamot."

Engem csak az érdekel, hogy ki és hogyan számolta ezt meg.

2012. jan. 27. 13:42
 16/23 anonim ***** válasza:
57%

Nem hiszem. Lassan már hat éve, hogy rászoktam a cigire, mellesleg rengeteget szívok, a jó kis piros multiból.

Két nagy tévhitet akkor megcáfolnék a saját példámon:

Nem fogsz tőle nőni-dehogynem Nyolcadik óta (amikor rászoktam) 10 centit nőttem, most 165 vagyok, ami egy lánynak szerintem nem kevés, főleg, hogy a családomban mások is ekkorák vagy még alacsonyabbak.

Nem fogsz tudni futni, bicózni, akármi. Ez a legnagyobb hülyeség. Amikor rászoktam a tanáraim azzal próbáltak ellene érvelni, hogy az ígéretes futókarrieremnek oda. Az általános sulis tesitanárom, aki a futóedzőm is volt, a kezét tördelte, hogy hagyjam abba, mert nemsokára már a lépcsőre se megyek fel. Meg is ijedtem, de végül nem bírtam letenni. Illetve az elhatározás nem volt komoly. Lényegében mindegy is, mert csak tavaly 9 érmet nyertem futásban, pedig nem is keveset füstölök el. Tudod emnnyi idő alatt futom le a kétezret? 7 perc 12 másodperc volt tavaly. Az egyhuzamban lefutott legtöbbem pedig 10 kilométer!

Középsuliba már dohányosként érkeztem és ez köztudott volt rólam (egészen idén január elsejéig volt dohányzónk, ahová csak 18 felett mehettél papíron, gyakorlatban egy felsőbb éves barát elég volt, szóval két hét után a tanáraim szünetről-szünetre láthattak cigizni-az ikertesómmal együtt), a tesitanár nem is várt tőlem sokat. Aztán az első alkalommal a többi csaj kiköpte a tüdejét 800 méteren én meg rávertem a másodikra negyven másodpercet. Kapásból mondta is az öreg, hogy a futók között akar látni, mondtam, hogy csak akkor, ha cigizhetek. Belement.

Való igaz már kaptam fura pillantásokat, mikor egy-egy megnyert/dobogós futóverseny után első dolgomként rágyújtottam. De az az előnye is van a dolognak, hogy mivel rajt előtt lát a többi versenyző füstölni, nem igen vesznek komolyan, csak mikor már előttük vagyok. :D

Az ikertesóm és a húgom is bagósok, ők teniszeznek és úsznak, igaz nem olyan eredményesen, mint én.

Nem tudom mi okuk lehet a cigit lejáratni, de nem hiszem el, ami a dobozokra van írva.

20/L

2012. jan. 30. 16:21
 17/23 anonim ***** válasza:

13:42

Van pár tucat cikk a témában. Elég informatív pl. ez:

[link]

2012. jan. 30. 16:44
 18/23 anonim ***** válasza:
93%

16:21

"Nem tudom mi okuk lehet a cigit lejáratni, de nem hiszem el, ami a dobozokra van írva."

Csak arról van szó, hogy a statisztikai fogalmakat nem érted. De sebaj, az emberek többsége nem érti őket :)))

2012. jan. 30. 16:48
 19/23 anonim ***** válasza:

16:21 azért csak óvatosan tegyél ilyen kijelentéseket.

Én 14 évesen kezdtem cigizni, sokáig semmi hatását nem éreztem. Futottam és táncoltam, igen jó eredményekkel.

Aztán egyik pillanatról a másikra ez teljesen megváltozott. Tíz év dohányzás után egyszer csak azt vettem észre, hogy szúr a tüdőm futás közben, hogy nem kapok levegőt, amikor feljövök a ötödikre, satöbbi. Tíz évig semmit nem éreztem, most meg fél év alatt teljesen leamortizálódtam. Most szenvedek a lerakással, de hát nem megy az olyan könnyen... én csak kék multit szívok, napi 1-2 dobozzal, most próbálom letenni. Tíz év után iszonyú nehéz, de muszáj.

24N

2012. jan. 30. 17:42
 20/23 anonim ***** válasza:
Ha neked 10 év dohányzást nehéz abbahagyni akkor mit szóljak én 28 évvel szenvedek mint állat, hogy letegyem pedig muszáj leszek. Nem jön az oly hamar én is már reggelente kiköhögtem a belemet szúrt a tüdőm elsárgultak a fogaim (hiába mostam)Akkor határoztam el itt a VÉGE!!!!!
2012. jan. 31. 12:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!