Barátnőm 15 éves és igen csak kezd rászokni a cigire. Mit csináljak h hagyja ezt abba?
Én 12 évesen szoktam rá a dohányzásra ugyancsak haverok miatt, és így 4 év múlva rájöttem hogy hülyeség dohányozni meg ugye a cigi nem áll jól lányok kezébe, kiábrándító látvány egy megsárgult köröm, öregedett bőr és sárga fogak.
A legjobb barátnőm akkor annyit mondott nekem (hozzáteszem nagyon okosan!) a te életed ezt te fogod tönkretenni! Felsorolta mi mindent tesz tönke, és hogy akár egy barátságot is tönkretehet.
Igaz, hogy én akkor nevettem rajta és szívtam minnél jobban a cigit, volt olyan nap hogy 3 doboz cigit szívtam el. Nem kívántam, de vagányságból is megtette a hatását: 16 évesen fáj a tüdőm ha szaladni kell és tönkretette az ereimet is, éppen ezért ha valami seb van rajtam legalább 2 napig vérzik és az orrom is gyakran vérzik. Nem tudom azóta sem abbahagyni a cigit, pedig úgy gondoltam hogy 1 hónap múlva menni fog, hisz csak heccből szívom. Egyszerűen mint valami bilincs: ha egyszer rabságába esünk nem enged el egyhamar.
Én a helyedben egy alkalmas pillanatban félrehívnám egy kicsit, és elmondanám neki ezt a kommentet úgy előadva, mintha egy barátoddal történt volna. De azt is hangsúlyoznám, hogy persze te ebbe nem szólsz bele, hisz az ő élete és hogy mennyire nagyon szereted, te csak aggódsz miatta, mert nem szeretnéd hogy amint mondtad: (nem szereti h az anyukája és az apukája is dohányoznak), hogy olyan legyen mint ők, persze nem sértésből. Aztán vonulj vissza egy kicsit, 2 hét múlva biztos rájön hogy igazad van, de ha nem, akkor szánhatja-bánhatja, hiszen egy nagyon jó barátot vesztett el, mint Téged. Hiszen te csak aggódsz. Sok szerencsét!
Szerintem se add fel a küzdelmet!
Mondd el neki, hogy 15 évesen megáll a növekedésben és nemcsak a teste, de az agyában a kapcsolatok is ritkulhatnak és az alkoholizmustól is. Sajnos ma rengeteg a gyerekkorú alkoholista, amit orvosilag úgy határoznak meg, hogy napi szinten legalább 1 üveg sörnek megfelelő alkohol elfogyasztása...
Mondd meg neki, hogy 18 évesen ott fog keseregni, ha esetleg túl kicsik a mellei, mert nem nőttek meg a cigitől, úgy, ahogy szeretné.
De talán a leghatásosabb, ha elmesélsz neki olyan élettörténeteket, amik a cigi miatt fordultak tragédiába. És igaz, hogy az ő élete, de 15- 20 év múlva valószínűleg már nem csak az övé lesz. Gyógypedagógusnak tanulok és rengeteg olyan fogyatékosság van, amit az anya dohányzása okoz. És késő akkor letenni a cigit, amikor megtudja, hogy terhes... Mert nem ürül ki időben a szervezetből. És mit mondana a gyerekének, aki megkérdezi majd tőle, ha beszélni tud, hogy: Anya nekem miért nem tud mozogni a lábam? Vagy én miért nem szaladgálhatok a többiekkel? Majd akkor bánhatja, hogy milyen hülye volt, mert nem csupán a saját életét teszi tönkre, hanem esetleg a gyerekeiét is. Vagy ha megszületnek és egészségesek a gyerekei, akkor majd átkozhatja magát a halálos ágyán, hogy árván maradnak a gyerkőcök, mert az anyjuk meghal 40 évesen tüdőrákban. Borzalmas betegség!!! És a tüdőrákosok 90%a dohányos!! Ez igenis tragédia!! Az emberek azt hiszik szabadabbak lesznek tőle, pedig épp ellenkezőleg. Örülök, hogy van még normálisan gondolkodó a tinik körében, sajnos azt látom egyre többen teszik tönkre az életüket ilyenekkel. Te maradj mindig ilyen felelősségteljes! És sok sikert a barátnődhöz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!