A dohányzás miatt a rák pontosan miért alakul ki? És növeli-e a kockázatot friss seb?
Szia,
orvos vagyok. Hetet-havat beszélnek itt össze. A rák egy biokémiai úton kialakuló betegség, amely során a sejtek genetikai állománya megváltozik. Erre vannak hajlamosító tényezők - bizonyos gének és környezeti hatások, ezek közül az egyik a dohányzás.
üdv.
Kedves előző, én pedig medikus vagyok, és egyet kell értenem az orvossal, a tüdőrákosok 90%-a erős dohányos!!! Itt nem hajlamról van szó, a dohány egy csomó carcinogén (rákot okozható) anyagot tartalmaz, ezek az anyagok bejutnak a sejtekbe roncsolják a DNS-t melynek hatására azok túlzott mértékű sejtosztódásba kezdhetnek. Továbbá a dohányzás folyamatosan irritálja a nyálkahártyát, továbbá elpusztítja a légutak csillószőrös sejtjeinek a csillóit, így azok nem tudják a port, és egyéb nem oda illő apró szennyeződéseket kiszűrni, amik így tovább irritálják a nyálkahártyát.
A dohányzás egyébként nem csak rákot okozhat, hanem krónikus hörgőgyulladást bronchitist OKOZ (itt nincs feltételes mód!), valamint krónikus obstruktív (elzáródásos) tüdőbetegséget OKOZ, melyeknek az lesz az eredménye, hogy a dohányos azt fogja észrevenni, hogy nemes egyszerűséggel sportolás nélkül is légszomja van, mert a tüdő olyan mértékben károsodott. Ééés az a legszebb az egészben, hogy ekkor már nem tudunk segíteni, az elpusztult tüdőszövetet nem tudjuk pótolni, szóval a beteg gyakorlatilag nyomorékká válik. Ráadásul a tüdőbetegség miatt kapásból borulni fog a szív és a keringés is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!