Miért van az, hogy bizonyos emberek egész életükön keresztül dohányoznak, kb.50-60 évig és mégsem lesz semmilyen bajuk?
Már ilyen esetben sokan azt mondják, hogy ne is szokjon le róla, mert akkor lesz nagyobb probléma.
Talán a genetika határozza meg ezt is. Persze nem beszélve a passzív dohányosokról, akik sokkal többet lesznek betegek dohányzók körében, mint akik dohányoznak.
Szerintem sokkal fontosabb, hogy mi milyen adottságokat örökölt, mint az életmód. Ismerek több olyat, aki mindig figyeltek az egészséges életmódra, étkezésre - és 50 éves koruk körül agyvérzésben, szívinfarktusban vagy rákban meghaltak. Ugyanakkor ismerek sok olyat, akiknek soha eszükbe sen jut, hogy mi egészséges, és "örökké" élnek. Egy szomszéd néni már majdnem 77 éves, soha nem eszik gyümölcsöt vagy zöldségeket, csak rengeteg zsiros húst, tésztát, naponta több mint 1 kiló kenyeret, napi 1-2 doboz cigit sziv el már 40 éve, soha életében nem sportolt, se nem mozog, csak amit otthon takarit vagy a kertben kapálgat (de azt is igencsak hanyagolja) - és mindenki csodálkozik, hogy milyen jól néz ki, fürgén megy az utcán, nem kövér, semmi baja. (Csak azért emlitem éppen öt, mert a legkirivóbb példa)
Szóval a genetika sokkal többet számit, mint az életmód.
Azt gondolom, hogy van valamilyen összefüggés. Például aki dohányzik, gyakran köhög és reggelente krákog, amíg el nem szívja az első cigijét, utána minden rendben van.
Bezzeg nekem a refluxtól van ingerköhögésem, ami szinte semmitől nem múlik, csak néha kicsit csökken. Ezért gondolom azt, hogy aki dohányzik, valamitől mégis védve van, mint az, aki csak passzív dohányos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!