Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Az e-cigarettának tényleg...

Kisnita kérdése:

Az e-cigarettának tényleg nincs káros hatása?

Figyelt kérdés

Olvastam róla. Azt írják egészséges, nincs égéstermék, nincs nikotin (van olyan fajta ami nikotinos) nincs benne az a 44 féle káros anyag ami a normál cigiben. De akkor mért van odaírva a lap aljára, hogy nem ajánlják terheseknek, kismamáknak és azoknak akik egyébként nem cigiznek? Ha valóban nem káros akkor rájuk ez mért nem vonatkozik?

Ha tudja valaki jó lenne ha megosztaná velem mert nagyon érdekel.

Egyéb tapasztalatokat is szívesen megtudnék róla: ki milyet használ, tényleg kiváltható-e vele a cigi, melyik aroma vált be, stb.

Köszönöm.

2010. okt. 23. 17:50
 1/6 anonim ***** válasza:
Érdekes, én szerintem azoknak akik nem dohányoznak azért nem ajánlják nehogy rákapjanak erre a féle szokásra. A kismamák meg a terhes nőknél lehet a nikotinosra értették, de lehet van abban a patronban 1-2 káros anyag de a cigitől 1000x egézségesebb.
2010. okt. 23. 18:50
 2/6 anonim ***** válasza:
Nikotin tényleg nincs a füstben, de van kátrány és szén-monoxid. Úgyhogy nem egészséges.
2010. okt. 23. 21:53
 3/6 A kérdező kommentje:
Nem értem akkor az egészet. Azt írják kátrány és szénmonoxid sincs mivel nincs égés nincs égéstermék se. A "füstje" pedig pára/gőz. Nem tudom mi az igazság...
2010. okt. 23. 22:56
 4/6 anonim ***** válasza:

Nincs benne káros anyag, DE sok olyan van, ami felnőtt egészséges embernek nem káros, a babának viszont árthat (nem biztos, hogy árt, de lehet, hogy igen, vagy csak nem tudják, árt-e és jobb a biztonság).

A nem dohányzóknak azért nem ajánlják, mert a nikotinfüggőség így is kialakul. Ha nem vagy függő, miért tennéd magad azzá? A dohányzásról nem a káros anyagok miatt nem tudsz leszokni, hanem a nikotinfüggőség miatt.

2010. okt. 25. 10:56
 5/6 anonim ***** válasza:
Én próbáltam és össze sem lehet hasonlítani az igazi cigivel kb. annyira egyformák mintha megnéznél egy képeslapot a tengerpartról vagy elmész oda és a saját szemeddel látod. Sz@rság hidd el!
2010. okt. 26. 12:01
 6/6 anonim válasza:

A lényeg, hogy mihez hasonlítod. Ha azt veszed alapul, hogy dohányzol vagy e-cigit szívsz, akkor elhanyagolható a káros hatása a rendes cigiéhez képest. NINCS benne szén-monoxid és kátrány (mivel valóban nincs égéstermék, nem történik ugyanis égés), ez az, ami miatt a leginkább javasolják a valódi cigaretta helyett. Vannak viszont a likvidben segédanyagok (aromák, savanyítószerek, stb...), amiknek a hosszútávú hatása valójában nem ismert, és mivel ezen cigaretták jelentős részét - főleg az olcsóbbakat - Kínában gyártják, így gyakorlatilag az összetevők is kinyomozhatatlanok. Emiatt érdemes mindig európai gyártótól vásárolni, nálunk legalább vannak előírások. Ettől függetlenül a mai napig nem tesztelték hosszú távon az e-cigit. Éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet nem adta hozzá az ajánlását - de nem is zárkózott el tőle, hiszen feltételezhetően valóban sokkal kevésbé káros, mint a valódi cigaretta, viszont nekik klinikai vizsgálatokra lenne szükségük.

A jó minőségű folyadékban 5 összetevő van, és ezek egyike sem rákkeltő. A nikotin közismerten méreg, így érthetően nem javasolják kismamáknak és gyerekeknek, viszont ezen kívül a valódi cigarettában még közel 40 fajta méreg található, míg ebben elméletileg csak ez az egy - és ennek is megválasztható a mennyisége, sőt kapható nikotinmentes változat is.

Természetesen, ha azt hasonlítod össze, hogy ha valaki nem dohányzik vagy e-cigit szív, akkor nyilván egészségtelenebb, mintha semmit nem szívnál. A kérdés csak az, hogy miért hasonlítanánk össze a nemdohányzással, mikor nem a nemdohányzást, hanem a dohányzást hivatott kiváltani???

Én használom egy ideje, de eddig nem akartam sokat befektetni, így egy olcsó gagyit vettem. A tapasztalataim: az élmény nem egyezik tökéletesen a valódi cigarettázással, de meglepően hasonlít rá - nekem elég is cigi helyett, nem gyújtok rá mellette valódi cigire. Van ismerősöm, aki azért napi 1-2 szálat elszív, bár ő korábban 2 dobozzal szívott, így már ez is nagy eredmény szerintem. A probléma az olcsó termékkel, hogy max. egy hétig tudom használni, aztán tönkremegy. Szerencsére én olyan helyen veszem, ahol mindig kicserélik, de a piacon vásárolt terméknél ezt el lehet felejteni... És még így is dühítő, mikor mondjuk pénteken megy tönkre, és így legközelebb hétfőn délután tudok újat venni, ráadásul az első használat előtt 10 órát kell tölteni. Szóval itt is igaz az "olcsó húsnak híg a leve" mondás... Be is fogok fektetni most már egy drágább, de megbízhatóbb verzióba, mert nekem egyébként nagyon bevált.

Az aromákról: szerintem ha valaki a cigarettázásról akar leszokni, akkor talán a cigaretta (dohány) ízű likvid a leghatásosabb... Legalábbis nekem nem igazán pótolná az élményt a pl. kólaízű gőz...

2011. nov. 20. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!