Ha valakit cigizésen kaptok,hogyan vennétek el a kedvét ettől a rossz szokástól?(:
Kit???
Maximum a gyerekem esetében van közöm hozzá. Vele meg elbeszélgetnék. És persze az alap, hogy jó példát mutassunk. Hiába mondja a szülő a gyereknek, hogy ne dohányozzon, ha ők meg dohányoznak :D
Saját gyerek esetén:
Ha fiú, akkor nem kapna több zsebpénzt, és nem mosnám a cuccait. Legalábbis ez lenne az első kísérlet.
Lánynál, hát az már nehezebb, arra még nincs ötletem.
#4 jogos, és persze ruhábóp is a legalapabb cucccok.
Bár én attól félek, hogy ahogy a cigit lejmolni fogja, biztis lesz olxan fiú aki fizet ezt-azt ezért-azért. Nyilván az én felelősségrm hogy ne neveljek prostit a gyerekből, de vajon mikor nem nyúlnak cigihez? Apám cigizett, akkor utáltam meg a szagát is egy életre.
Hát másik emberhez sok közöd nincs, max. elmondhatod a véleményedet, meg mennyire káros. Trükközni vele pláne nincs jogod.
Nem a gyereke, akkor nem valaki lenne, hanem a fiam, lányom.
Szerintem belezúgott a kislány valakibe, de cigizik! Kb. ilyen a megfogalmazás!
Én egyébként soha nem szoktam rá, évi 1-2 szálat elszívok, semmi bajom, akkor sem szoktam rá, mikor pár hétig heti 1 dobozzal... Ami engem nagyon zavar, ha valaki terhes és szívja, vagy a babakocsi fölött pöfékel, ehhez ninca joga. Felnőtt ember el tudja dönteni, hogy akarja-e.
A másik, ami zavar, az a passzív dohányzás, nekem barátnőm szívta, amiről megint nem magad döntesz. Erre meg lehet kérni, mert szerintem ez károsabb, mint a dohányzás és nem is tudsz róla.
"Elszivatnék vele öt szálat egymás után, amíg el nem hánnya magát." Aha, mikor még kolis koromban rákaptattak a többiek, hónapok után már otthon felőlem az egy dobozzal is szívathatták volna velem, akkor sem hánytam volna már be. Mégis honnan tudhatnád, hogy az a gyerek kint mennyit cigizik a barátokkal? 5 szál az semmi, rossz napjaimon annyit szívok el egy reggeli kávé mellé.
"Maximum a gyerekem esetében van közöm hozzá. Vele meg elbeszélgetnék. És persze az alap, hogy jó példát mutassunk. Hiába mondja a szülő a gyereknek, hogy ne dohányozzon, ha ők meg dohányoznak :D" Ennyi. Sógorom is többek közt ezért tette le a gyerek érkezése előtt a cigit. Spórolás is közrejátszott, hisz azért egy gyerek az felelősség és kiadások, na de ez a fele is közrejátszott. Ha egyszer lenne gyerekem, én is azonnal felhagynék a cigivel, de addig semmi értelme. Dohányos szülők gyerekeinél nagyobb az esély rá, hogy a gyerek is dohányos legyen. Idő előtt felfedezi, akárhogy elrejtenéd, el fog csórni egy pár szálat, megszokja az otthoni füstszagot, természetesnek véli és olyankor már tökmindegy mit magyaráz a szülő, mégis mit magyarázna? Én dohányozhatok, mert megtehetem, de te ne tedd, mert túl fiatal vagy? Egy egészséges gyereket ez hol fog érdekelni? Anya/apa szívja, én is megtehetem, és kész.
Ezen egyébként én is sokat gondolkoztam, bár még nincs saját gyerekem. Saját magamból, és a korosztályomból kiindulva, amihez viszonyítva a mai generáció jóval lazább, szenvedélyesebb, lázadóbb, feltörekedni vágyó ("még azért is megmutatom nekik") semmi nem fog használni, esetleg a rendkívül szorosan kötött és keményen nevelt gyerekeknél. Hiába mutatsz nekik videókat, miből készül a cigi, milyen lesz a tüdőd, mennyi bajod lesz tőle, mennyi pénz... Pár napig max még eszükbe jut, utána: "Nekem most nincs semmi bajom tőle, szóval, miért is ne cigizzek?". Talán a szülők negatív befolyása a cigarettázás felé még inkább rá fog tenni egy lapáttal, ugyanis ez természetes: ha ennyire nem szabad ezt csinálni, akkor még azért is fogom, mert lázadó tini vagyok akinek a tiltott dolgok még inkább nagyobb élvezetet csempésznek mindennapjaiba... Így hát, erre konkrét válasz nincs igazából, hogy hogyan lehet megállítani egy serdülő/kicsit nagyobb kamaszt, hogy ne cigarettázzon. Csak a saját kárából fog tanulni, és akkor fogja megérteni sajnos, amikor már önmagán érzékeli a pusztító hatást, hogy fogy a pénz stb. Lehet olyanokat elkövetni, ha bizonyosan tudod, hogy néha cigizget, hogy: nem kap zsebpénzt, csak kizárólag te veszel neki kaját, és pakolsz. Minden kiadásról elszámoltatni. Nyári munkára küldeni, ahol ha szüksége van valamire, alaposan megfontolja, hogy arra a ruhára/bringára/mobiltelefonra/laptopra (mittudomén) nagyobb szüksége van, és meg kell dolgoznia érte, ha valóban szeretné. Na akkor, ha ezeket nem tolod a feneke alá szépen a te keresetedből, hanem érzékeli, hogy bizony meg kell dolgoznom érte, akkor talán rájön, hogy ez fontosabb mint a dohányzás. Tulajdonképpen a mai világban egyébként szinte elkerülhetetlen, bármilyen helytálló nevelés esetén, hogy a fiatal ne essen csapdába, és ne találkozzon előbb utóbb a buktatókkal, mint a cigi, alkohol, egyebek. Ameddig a szülők tudta nélkül űzi, sutyiban (én egész fiatalon egy fél szálat alig mertem eltolni míg nem voltak otthon, aztán gyors fogmosás, ruhákat kidobni, kiáztatni, fürdés), mert tudtam hogy kapok ha észre veszik (nem, az én időmben nem csak szóban fenyítést kaptam ilyenkor, hanem pofont is), addig talán még okés, viszont ha már ott tart a gyerek, hogy annak ellenére is füstöl, ott vagy a nevelés volt helytelen, vagy annyira lázadó, hogy már semmi nem érdekli, ilyenkor már fogalmam sincs mit lehet tenni. Tényleg. Vagy korai elvonó, vagy korai nevelőintézet, egyébként fogalmam sincs.
Utolsó, sajnos már az általános iskolában is megy a cigi, szex. Nálam, 8 éve még elképzelhetetlen volt általánosban. Kilencedikben koliban ittam először egy vodka narancsot.
De legkésőbb középiskolában találkozik vele. Én 3 évig tartottam magam, majd tizenegyedikben szívtam el egyet, de nem szoktam rá. Viszont elvonóra küldeni cigi miatt az durva. Drog meg soha eszembe sem jutott. Az meg a szülő sara, ha hétköznap is bulizik, iszik, drogozik. Szarik a gyerekére meg engedi hajnalig inni iskola napon, attól el kéne venni.
Egyébként szerintem ez személyiségtől is függ, ha engedékemy szüleim lettek volna se kezdtem volna cigizni, vagy inni, szexelni, lógni. Pedig 100 km-re voltam, nem láttak. Nekem az is nagy dolog volt, ha heti egyszer elmehettem a Rossmanba. Meg lehet akármilyen jó a nevelés, ha elzűllik a gyerek. De főleg a társaságtól is függ, de cigi az mindenhol jelen van.
#7 és mi van ha mástól is eltiltjuk, nemcsak a cigitől, hogy inkább abban élje ki a lázadó énjét? :) Egyébkén jókat írsz szerintem.
Nálunk 8. osztályban már csak 4-en nem cigiztek, engem is beleértve, gimiben meg már fordítottvolt az arány, mindenesetre én 30 évesen szívtam el az első és az utolsó slukkot is (összesen 2-t) és szerintem elég is volt. Nálunk lehet az volt a szerencse, hogy a lakásban nem dohányzott senki, így ha olyan helyre kerültem ahol füst volt, az bizony baromira zavart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!