Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Mitől függnek a nikotinelvonás...

Mitől függnek a nikotinelvonási tünetek?

Figyelt kérdés
Közhely hogy minden fejben dől el, de tényleg így van? Részemről igen, én tudom hogy bármire képes vagyok ha elhatározom. Többször hagytam már abba a dohányzás különböző formáit, és amikor újrakezdtem, mindig el kellett telnie egy pár napnak, mire a szervezetem újra megtanult "függni" és igazán jó volt elszívni a napi első cigit. Amikor abbahagytam, persze jól esett volna néha rágyújtani, de sosem éreztem úgy, hogy nem fogom kibírni nélküle. Egyes emberek viszont így vannak, a kérdésem hogy miért? Mit éreznek, meghalnak ha nem jutnak nikotinhoz? Vagy csak egyszerűen ennyire gyengék?
2019. szept. 5. 22:02
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, korábban mennyi nikotint vittél be a szervezetedbe. Cigarettára senki nem úgy szok rá, hogy kapásból napi 3 dobozzal elszív; először örül az ember, ha egy cigarettát köhögés nélkül el bír szívni. Idővel azonban hozzászokik a szervezet, és olyan vegyületet termel, ami metabolizálja a nikotint.

De ez igaz bármire, akár pl. arzénre is. Régebben rengetegen fogyasztottak terápiás céllal arzént, 2-3 év után eljutottak arra a szintre, hogy annyit bekajáltak egy étkezés alkalmával, amennyi egy átlagembert simán a másvilágra küldhetne.

A hiánytüneteket tehát a nikotin lebontásáért felelős vegyület felhalmozódása okozza, ha nincs amire kifejtse a hatását (ugyanez igaz az alkoholistákra is: aki masszívan ivott, és hirtelen leáll, jó eséllyel delirium tremenses lesz).

2019. szept. 5. 22:10
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Az a gyógyszer, ami az elvonási tüneteket enyhíti, hogy működik?
2019. szept. 5. 22:17
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Igazán nincs mit, Kérdező, örülök, hogy segíthettem!

Vélhetően közömbösíti azt a vegyületet, amit a szervezet a nikotin elbontására használ. Ne kérdezd a nevét, sajnos ennyire nem mélyedtem el a szakirodalomban, de az Informed.hu-n minden anyag hozzáférhető.

2019. szept. 5. 22:20
 4/7 A kérdező kommentje:
Champix a neve, nem használtam de ismerem. Viszont az orvosi leírását nem értem, csak konyhanyelven.
2019. szept. 5. 22:24
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Sokkal de sokkal erősebb hatása van sajnos a genetikának és az agy jutalmazórendszerének (reward system) ebben a folyamatban.

Óriási különbségek vannak egyes emberek idegrendszere között, ezért alakulhat ki valakinél pik-pak függősék, másoknál pedig sokkal nehezebben / az adott szert könnyen le tudják tenni.

Receptor, receptor mennyiség, eloszlás stb... és végül krónikus esetbem a jutalmazórendszer dopaminerg dendritfáinak feltételezhető maradandó átalakulása.

A nikotin nagyon erős függőséget tud okozni amúgy, egyesek a kokain/heroinhoz hasonlítják.

Gyakorlatilag sok esetben ha valaki függő volt, élete végéig az marad, csak időlegesen meg tudja állni a visszaszokást.

Ez igaz a dohányzásra is... a legerősebb az ópiátoknál.

Illetve van egy még ennél is erősebb függőségi inger. Patkányok agyába, a jutalmazó rendszerbe stimulátor elektródát ültetettek, és egy gombbal stimulálhatta magát az állat. A függőség és a jutalomérzet olyan hatalmas volt, hogy az állatok rendre halálrastimulálják magukat.

Felülírva az alapvető életösztönöket is, az állat nem táplálkozott nem ivott többé csak nyomta a gombot amíg el nem pusztult.

Embernél kíváncsi lennék mi történne, felül tudnánk-e írni, de egy biztos ez is jelzi a függőségek mechanizmusát és a jutalmazórendszerünk erejét. Nem csak fejben, tudatosan dől el...

2019. szept. 5. 22:54
 6/7 A kérdező kommentje:
Érdekes és egyben szomorú is. Szerintem az én agyam jutalmazórendszerében van valami normálistól eltérő, plusz ahogy látom a világot, elképzelni nem tudok ilyen erős függőséget. Legalább nem valami gépszerűen működő ösztönrendszer irányítja a testemet.
2019. szept. 6. 13:10
 7/7 anonim ***** válasza:
69%
13 évig szívtam napi 1 2 dobozzal is... Az a fajta voltam aki 2 tanóra között m ár a wc ben cigiztem mert megakartam halni az elvonási tünetektől... Többször próbáltam (fonos hogy próbáltam de nem akartam) leszokni de remegtem szédültem hisztiztem az elvonástól tudtam hogy a cigibe fogok belehalni de nem érdekelt... Aztán jött a nagy ő... A férjem utálta a cigit és megkérte hogy ne szívjak olyan sokat mert nem akar korán elveszíteni... Kimentem elszívtam egyet elnyomtam és azóta se gyújtottam rá.... Nem volt semmilyen tünetem... Biztos vagyok benne hogy tényleg el kell dönteni és az elvonási tünet 90% bebeszéljük magunknak...
2019. szept. 8. 06:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!