Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Ecigiztem és éreztem hogy...

Ecigiztem és éreztem hogy valami ott volt a torkomon, és most egy kicsit fáj lehet tőle valami bajom?

Figyelt kérdés

2019. aug. 18. 21:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
0%
Az e cigi karosabb, mint bármely más normális dohány termék. Ne használd inkább többet.
2019. aug. 18. 23:00
 2/12 A kérdező kommentje:
Ez nem a "Vicc" kategória. Légyszi butaságot ne mondj.
2019. aug. 18. 23:12
 3/12 anonim ***** válasza:
17%
Nem mondtam butaságot. E ciginél egy üzemben előállított folyadék ég el aminek a füstjét szívod be. Szintetikus anyag. A dohány termék pedig természetben megtalálható. Szerinted melyik károsabb?
2019. aug. 19. 10:26
 4/12 Ypszilon1980 ***** válasza:
89%

Igen, csak amikor cigizel pl., akkor a papírt szívod. Amúgy az IQOS, Philip Morris gyártmány, ötvözi a sima cigit és ecigit.

Fene tudja, hogy mennyire káros az ecigi, de mindenesetre sokkal kevesebben betegek tőle, mint a sima cigitől.

2019. aug. 19. 10:32
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Úr isten,itt tolja a hülyeségeit ,de fogadnék hogy nem olvasott utána rendesen a témának ,csak elhiszi a hülyeségeket amiket a média nyom ,mert persze a dohányban van a sok pénz.Sőt ha nem is olvas utána de legalább beszélne olyanokkal aki több éve ecigizik nem irna ilyeneket. Hogy lenne már károsabb könyörgöm . (Utolsó előttinek szól)
2019. aug. 19. 22:14
 6/12 anonim ***** válasza:
0%

"mindenesetre sokkal kevesebben betegek tőle, mint a sima cigitől."

Aha. Azért jelennek meg emberek a pulmatologian a tüdőnek a gyulladásával. :).

Azt sem tudod, milyen az a folyadék amit beszívsz. De csináljátok nyugodtan. Nem az én egészségem megy tönkre éveken belül.

2019. aug. 20. 01:15
 7/12 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%

Nézd már meg a statisztikákat, hogy cigit szívó emberek közül hányan vannak különféle betegségekkel kórházban és hányan vannak ecigitől. Én az elmúlt 10 év alatt egy olyan beteget sem láttam ahol dolgozok, aki ecigitől lett volna beteg, pedig cigis dohányos van bőven.

Ettől függetlenül nem mondta senki, hogy az ecigi egyáltalán nem káros.

Marketing fogás az egész, sőt egy 2015-ös kutatás még azt is felvetette, hogy maga a dohányzás sem káros annyira, mint amennyi marketing van mögötte, csak egyesek meg akarnak gazdagodni a leszoktatást elősegítő szerekkel.

Oké nem tudod mi van az ecigi folyadékban, de akármit megveszel a boltban nem tudod, hogy amit eszel az micsoda, mert ami rá van írva az akkor lehet, hogy nem is úgy van.

2019. aug. 20. 11:01
 8/12 anonim ***** válasza:

Az elektromos cigaretta működése (megtalálható az interneten):

Az e-cigaretták fűtőszálának izzásakor a folyadék gőzzé alakul. Így működik az e-cigaretta, gőzt fejleszt az összetevőkből.

Az összetevők:

Van egy bázis alap folyadék, amely desztillált vízzel hígított propilén-glykol (PG), vagy növényi glicerin (VG). Vannak, akik allergiásak a PG-re, ezért a VG-t használják, mert utóbbi ártalmatlanabb (lehet, hogy a kérdezőnek is a PG miatt van problémája, VG-t kellett volna szívnia).

Ehhez az alapfolyadékhoz van hozzákeverve valamilyen aroma. Ezek az aromák direkt elektromos cigarettához valóak.

Ezeken felül opcionálisan tehetnek a folyadékba nikotint, vagy alkoholt, vagy THC-t különböző arányban, de ezek már nem kötelező alkotói az e-cigaretta folyadéknak. Tehát, aki akar, az szívhat olyan elektromos cigaretta töltetet, ami az utóbbi 3 egyikét sem tartalmazza.

Amit jelenleg tudnak a kutató orvosok (utána lehet nézni):

A hagyományos, dohánnyal töltött papír cigaretta esetén a nem dohányzókhoz képest 165% a sztrók, vagy a szívroham kockázata, az elektromos cigaretta esetén "csak" 30-56% ugyanez az érték. Hozzá kell tenni, hogy ez a kockázat valószínű, hogy a magas nikotin tartalmú, vagy TCH-t tartalmazó folyadékokra igaz. Tény, hogy a nikotin önmagában is káros.

Egy nem dohányzó embernél is van kockázat, szennyezett levegő, egészségtelen étrend, öröklött hajlam, stb. miatt.

Az elektromos cigaretta esetében még van mechanikai sérülés kockázat, de ez elhanyagolható. Ugyanez a kockázat jelen van a telefonok esetén is, mert azokban is ugyanúgy akkumulátor van.

További kockázatot rejthet, ha valaki hagyja kifogyni a folyadékot az elektromos cigarettából és szárazon szív, ekkor a fűtőszál a normál esetben a folyadék felszívására szolgáló vattát égeti. Vagy ha túl nagy watt értéket állít be, akkor is megégeti a vattát. Ha megég a vatta, abból égéstermék szabadul fel, ami nyilvánvalóan káros, de ilyen ideális esetben csak ritkán fordul elő, vagy soha.

Az elektromos cigaretta használók között is vannak különbözőek. Alapvetően két típus van, az egyik úgy szívja az elektromos cigarettát, mint a hagyományosat, a másik nagy mennyiségeket szív be mélyen, hogy hatalmas gőzfelhőket tudjon fújni. Itt nyilván a második eset a károsabb, mert több gőzt tüdőz le. Az sem mindegy, hogy ki milyen gyakran pöfékel és milyen nikotin tartalmút (vagy menteset).

Ennyi lenne a tudnivaló. Mindenki azt a tanulságot vonja le belőle, amit akar.

2019. szept. 27. 13:01
 9/12 anonim ***** válasza:
43%
Utolsó: csak az fent a neten amit kiadnak és a wikipédia nem jó forrás. Az e cigi működése egy dolog. De a folyadék pontos összetevőiről mit sem tudni. De ha te tudod akkor kérlek a gyártó által mutass valamit. Jah, hogy azt már nem tudsz.
2019. szept. 27. 14:14
 10/12 anonim ***** válasza:
43%
És a glicerint tüdőbe szívni sem valami egészséges.. amúgy meg ezek az anyagok amiket mondtál hő hatására átalakulnak más anyagokká, tehát már nem is azt szívod be. Biokémia I. tananyag
2019. szept. 27. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!