Növénytermesztés nem fémzárolt vetőmagból?
Sziasztok!
Nincs gyakorlati tapasztalatom a növénytermesztésben. Szüleim gyerekkorom óta mezőgazdasággal foglalkoznak (állattenyésztés és gabonatermesztés), egy-két előadáson voltam velük, illetve az élelmiszeriparban, sütőiparban dolgozok, mint marketinges.
Az a tapasztalatom, hogy az élelmiszeripari "innovációk" jelentős része abból áll, hogy a feldolgozott alapanyaghoz (örlemény) keverjük hozzá ezt, vegyünk el belőle azt. Ezek a keverékek az üzembe már készen érkeznek, itt többnyire csak össze kell őket dolgozni. Érdemi kutatás-fejlesztést szerintem a szántóföldi termesztésnél kezdődik. A tapasztalataim szerint a jelenlegi gabonanemesítés során arra törekednek, hogy feldolgozóipar minél nagyobb hatásfokkal használhassa azt fel alapanyagként (az az értékes búza, amelynek minél nagyobb a fehérjetartalma, így több vizet vesz fel, fajlagosan olcsóbb lesz a végtermék), mert az élelmiszert előállító ezt tekinti érdekének. A fémzárolt vetőmagok újbóli visszavetésével a növények tulajdonságai "romlanak", pl.: alacsonyabb fehérjetartalom, alacsonyabb terméshozam, a fajtajelleget elhagyja a növény.
Olyan fajtát keresek, amely visszavethető anélkül, hogy az évek során elhagyná a fajtajellegét. Kísérleti jelleggel termeszteni és feldolgozni szeretnék ilyen növényeket. Elsősorban búza, árpa, majd egyéb gabonafajták érdekelnek.
Válaszként megfelelő modorral fogalmazott véleményeket is szívesen olvasok, akár egyetértő, akár ellenkező. Ez nem a szakterületem, csak részinformációkból raktam össze az álláspontomat, bármilyen látáskör bővítő információt is szívesen fogadok.
Köszönöm a válaszokat!
Üdv,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!