Mi a véleményetek, egézséges a bio életmód?
Ez a "bio" annyira fennkapott cucc, hogy mán arra is ráírják amit kémcsőben gyártanak! Ha valaki el akar adni valamit, rámondja hogy bio. S ha tudatlan naiv vagy, akkor le is húznak vele.
Amikor csak teheted, kerülj mindent ami gyári, és alaposan rágjál meg minden ételt! Ha így teszel nem károsítod az egészséged.
Az az étrend egészséges, amivel be tudsz vinni minden szükséges tápanyagot, vitamint, megfelelő mennyiségű kalóriát. Ez egyénenként változik egyébként.
Ehetsz te biokaját, ha keveset vagy túl sokat eszel valamiből, akkor az nem egészséges. A bio annyival jobb, hogy ellenőrzik, hogy nem lehet rajta egy bizonyos mennyiségű vegyszernél több, tehát nem "mérgezed" a tested vele. De csak az hogy bio, még nem garancia arra, hog yjól van összeállítva az étrend.
Valamit rosszul néztél akkor, vagy másra gondolsz.
Ha bio életmód alatt azt érted, hogy bio kajákat eszel, annak nincs köze a müzlihez ilyen értelemben.
Szinte minden növényből vagy állatból készült kajából van BIO verzió, ami azt jelenti, hogy nem használtak fel mesterséges vegyi anyagokat a termesztésükhöz/ nevelésükhöz.
Nézzük például a húst. Ha a hús nem bio, hanem nagyüzemi, akkor nagy valószínűséggel az állatok nagy számban nyomorogtak egy helyen, emiatt stresszesek voltak, de hogy ne kapjanak meg járványokat, ami kiirtja az egész állományt azért, mert úgy össze vannak zsúfolva, teletolják őket gyógyszerekkel, antibiotikumokkal. (Korábban növekedést vagy tejelválasztást serkentő hormonokat is kaptak, de ez most már úgy tudom tiltott.) Továbbá olyan ételeket esznek, amiben rengeteg a (jó eséllyel génmódosított) szója, meg mindenféle hulladék. Egyébként ha járványokat nem is kapnak meg az állatok, mindenféle egyéb betegséget igen, nagyon sok köztük a daganatos állat, vagy mindenféle degenerativ betegségben szenvednek a mozgáshiány miatt, a zsúfoltság miatt meg idegbajosak. A vágóhídon viszont nem válogatnak, ha valamiben daganatot találnak, természetesen nem dobják ki miatta az egész állatot, csak a beteg részt, a többit meg megeszed, vagy takarmány lesz belőle. A húsuk általában jóval halványabb színű, ízre meg sokszor kiérződik rajta a mesterséges takarmány íze, pl. egy időben minden csirkének halíze volt, mert halcsontból készült takarmányt ettek, mert az volt az olcsó.
Ezzel szemben a bio hús olyan állatokból származik, amiket többségében természetes környezetben tartottak, szabadon szaladgálhattak a legelőn, olyan növényi táplálékkal etették őket, amiknek a termesztéséhez nem használtak vegyszereket, így aztán ezek az állatok nem idegbetegek, általában egészségesebbek, nem daganatosak, fejlett izmaik vannak, a húsuk ízletes és élénk színű. Cserébe drágábbak, hiszen kevesebbet lehet ilyen körülmények között tartani, és a gazdák jóval többet foglalkoznak velük, az egészséges takarmány meg drágább.
A növényeknél ugyanígy. Mivel a nagyüzemi növénytermesztésben hatalmas területeken termelik ugyanazt, ezért jóval kiszolgáltatottabb a növény, úgyhogy teletolják vegyszerekkel, gyomirtóval, rovarölőkkel, műtrágyával, ezeket meg mind ki lehet mutatni a termésből, vagyis megeszed őket.
Biotermelésnél meg meghatározzák, hogy a föld és a szennyező források között hány kilométer távolságnak kell lennie, nem lehet a termőföld autópálya mellett vagy gyár közelében, ha műtrágyázva volt valaha a terület, kell várnod x évet amíg elkezdesz rajta biotermelést folytatni. A termesztéshez nem használhatsz semmilyen vegyszert, csak lebomló növényi biovegyszereket, vagy egyik növénnyel védheted a másikat. Itt is ugyanaz érvényes, hogy a biogazda sokkal több időt/energiát áldoz növényei gondozására, mintha csak rábízná a gépekre és a vegyszerekre, ezért a bionövények drágábbak, de nyilván egészségesebbek. A bio minősítésnek nagyon szigorú feltételei vannak és folyamatosan ellenőrzik a minőségét. Nem árulhat senki úgy bio-t, hogy nem tud bemutatni hozzá tanúsítványt, mert durván büntetik. És nagyon könnyű leellenőrizni hogy valami bio vagy nem, hiszen a vegyi anyagokat könnyen kimutatják.
Viszont ha valaki bio életmódot folytat, mert fontos számára a saját egészsége, az azt jelenti, hogy ugyanilyen fontos a környezete egészsége. Hiszen ha valaki csak arra figyel, hogy mit eszik, de közben láncdohányos és tíz év múlva meghal tüdőrákban, akkor mi értelme volt. Ugyanígy figyelnünk kell a Föld egészségére, vagyis a bio élelmiszereinket is körültekintően kell beszereznünk. Ez azt jelenti, hogy ne Kínából vagy Spanyolországból vegyünk biocuccokat, hanem a lakhelyünkhöz minél közelebbről. Hiszen ha a speciális hűtős szállítással, csomagolással stb. pusztítjuk a környezetünket, akkor hiába étkeztünk egészségesen, ha "ránkdől a ház".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!