Honnan tudhatom meg, hogy egy C vitamin teljesen természetes alapú?
Mégis milyen lenne??
A c-vitamint valamilyen termett élelemből, pl paprika, csipkebogyó stb vonják ki..
Nincs mesterségesen előállított c-vitamin tabletta..esetleg ételek dúsítására használnak ilyesmit, denem hinném. Amikor én ezt tanultam, avitaminok még csak természetes eredetűek voltak...az előállításában, kivonásában lehet eltérés,de a hatóanyag azonos.
nagy tévedés. amikor Te tanultad akkor még valószínüleg minden gógyszert növényi drogokból állítottak elő (legalábbis a többségét) kb a 70-es évekig. aztán egyre jobban bejötta a sokkal olcsóbb szintetizált anyagok.
a gyógyszertári aszkorbinsavat E300 kukoricából állítják elő (talán a keményítőből, ezt nem tudom) tehát valamilyen szinten természetes anyagot is tartalmaz, de a késztermék, szintetikusan lesz előállítva.
"Nátrium aszkorbát: E301
Nátrium aszkorbát: az aszkorbinsav (a mesterséges C-vitamin=E300) sója,..."
ne ferdítsül el az eredeti választ azzal, hogy kiemeljük a szövegkörnyezetből. szóval a nátrium aszkorbát a só. a hidrogén helyére nátrium lép be. mivel a nátrium alacsony vegyértékű, ezért könyen tud működni ez a só is szabadgyök fogóként, de nyilván kevésbé mint a tiszta aszkorbinsav.
azt meg hogy melyik szintetikus leginkább az árából lehet látni. amugy én is gyógyszertárit veszek, illetve legutóbb bioboltban vettem por alakban. biztos hogy szintetizált, de a tablettásnál jobb. az acelora illetve a csipkebogyo c vitamin a legjobb amugy.
"Egyetlen gramm C-vitamin kinyeréséhez legkevesebb 1,5 kg paprikát, vagy 2,5 kg citromot, vagy 4,0 kg paradicsomot kellene felhasználni. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen „természetes C-vitamin”-ból egyetlen kapszula is több száz forintba kerülne, mire eljutna a fogyasztóhoz. Egy 100 darab „természetes C-vitamin” kapszulát tartalmazó doboz ára nem valószínű, hogy kevesebb lehetne kb. 30 ezer forintnál."
Ez egy idézet innen: [link]
Itt bővebb magyarázatot kaptok a természetes és a szintetikus vitaminok fogalmáról :)
Halkan jegyzem meg, hogy Dr Chanes c vitaminjában, ugyanaz az aszkorbinsav van, mint az élelmiszer adalékanyagként ismert E300. Hóttökmindegy, hogy miből nyeri ki.
# 1/16-nak!
"Az aszkorbinsav gazdaságosan előállítható a Reichstein és Grüssner által 1936-ban kidolgozott szintézissel, ami még ma is használatos. Ez a szintézis a legolcsóbb cukorból, a D-glükózból indul ki. Ezt először hidrogénezéssel szorbittá telítik, majd ezt mikrobiológiai oxidáció segítségével L-szorbózzá alakítják. Ennek hozama 60%. Az L-szorbózt acetonnal 2,3-4,6-diaceton-L-szorbózzá kondenzálják, majd ennek hidroximetil-csoportját kálium-permanganáttal karboxilcsoporttá oxidálják. Ekkor 2,3-4,6-diaceton-2-keto-L-gulonsav képződik. Ha ennek a vegyületnek a vizes oldatát rövid ideig melegítik, a védőcsoportok az oldat saját aciditása folytán lehidrolizálnak. Az ekkor képződő 2-L-gulonsavat sósav jelenlétében melegítik. Ekkor enolizáció történik és a γ-laktongyűrű kialakul, aszkorbinsav képződik. A szintézis legkényesebb lépése a 2-keto-L-gulonsav aszkorbinsavvá alakítása. A szintézisre emiatt két változatot dolgoztak ki, ekkor a 2-keto-L-gulonsav 53%-os hozammal alakítható L-aszkorbinsavvá, és 100 gramm glükózból 20-30 g aszkorbinsav nyerhető." Ha ez neked természetes, akkor nagy a baj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!