Keményítő helyett mit lehetne használni?
Gluténmenetesen és cukormentesen, élesztőmentesen kellene táplálkozzak.
Kenyérreceptbe amit találtam burgonya keményitőt kér, mi mással lehet helyettesíteni?
Vaníliás pudingpor helyett sütibe mit tegyek vagy létezik keményítő nélküli változat is?
Köszönöm a válaszokat!
Miért akarod helyettesíteni? A keményítő maga a pudingpor, vagyis pudingpor nélkül, keményítő + ízesítőkkel lehet pudingot főzni. Keményítő nélkül nincs puding :)
A gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok csoportnak tagja vagy a facebookon?
Mi a baj a keményítővel? Hogy hízlal?
Lehet kapni diétás tápiókakeményítőt pl :)
Ajánlom facebookon az "én élhető paleom..." csoportot, sok hasznos infóra szert tehetsz (mi nem paleozunk, "csak" tej-, glutén-, cukor és élesztőmentesen étkezünk)
sajnálom :(
esetleg a gap-receptek között böngéssz! van egy köleskenyér recept, mindjárt megkeresem!
Köleskenyér, ahogy Tomi süti
Madroszkiewicz Tamás FB posztja nyomán
• 10 evőkanál kölesliszt
• 5 evőkanál csicseriborsóliszt vagy hajdinaliszt vagy cirokliszt
(Fenti 15 evőkanál lisztet lehet fenti 4-ből is tetszés szerint)
• 2 evőkanál puff. amaránt
• 2 evőkanál útifűmaghéj
• 1 mokkáskanál him. só
• fél mokkáskanál szódabikarbóna
• pontosan 3dl meleg víz (de látni, lehet még kell hozzá)
• 1 evőkanál citromlé (pl. DM-es biocitromlé vagy normál)
• 3 evőkanál extra szűz olívaolaj v. szezámolaj
A szárazakat összekevered, a pont 3 deci vízbe bele a citromlé és az olaj.. majd a
többihez.. laza tészta kell legyen, amit szinte formába lehet önteni, de azért nem olyan
folyékony.. kanállal ki kell igazgatni 190 fokon hőlégkeveréssel 50perc alatt kész.
Elkészíthető (szilikon) sütőformában, vagy zsírpapíron, ekkor laposabb lesz.
Mindenmentes köleskenyér
Szerintem nagyon finom, kezdőknek ideális, mert nem lehet elrontani :-)
Hozzávalók:
• 300g köles (nem liszt; lehet quinoa is vagy vegyesen)
• 60g chia mag
• 250 ml víz
• 60 ml olíva olaj
• fél teáskanál szódabikarbóna
• fél teáskanál só
• fél citrom leve (vagy almaecet)
A kölest előző este beáztatjuk, éjszakára a hűtőbe tesszük. A chia magot beáztatjuk
125ml vízbe, hamarosan gél állagú lesz.
A kölesről leöntjük az áztató vizet, majd egy aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a gél
állagú chia magot, 125 ml vizet, olíva olajat, szódabikarbónát, sót és a citrom levét.
Az aprítógéppel pár percig turmixoljuk, maradjanak benne egész köles szemek.
Sütőpapírral kibélelünk egy püspökkenyér formát, beletesszük a masszát. Vagy szilikon
formába öntjük.
160 fokon 1-1,5 órát sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni a formában.
Le is lehet fagyasztani a szeleteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!