Miért van most ekkora "divatja" a gluténmentes életmódnak? Inkább az allergiát kellene próbálni eltűntetni, mintsem mindenfélétől mentesen enni, nem?
Mindig vannak felkapott diéták amiket ezrek következnek.
Pl. ezelőtt a paleo volt.
Azért, mert sajnos egyre több emberről derül ki, hogy glutén allergiás vagy cöliákiás (gluténérzékeny). A kettő nem ugyanaz.
Az allergiák elmúlhatnak, a cöliákia sosem és nem nőhető ki!
Régen is voltak gluténérzékenyek, csak mivel nem tudták, hogy mi a bajuk, meghaltak és kész. Vagy egyszerűen lefogytak és végkimerülésben meghaltak vagy bélrendszeri daganat végzett velük.
Én 30 évesen lettem lisztérzékeny - vagyis akkor derült ki rólam. Nagyon rossz állapotban voltam, mire kiderült. Van ismerősöm, aki 35 kilóval feküdt az intenzíven, mire kiderült, mi a gond.
Nem irigylem tőled, hogy te megeheted a frissen sült péksüteményeket a sarki pékségben és azt sem, hogy 100 ft-ért veszed a lisztet a süteményhez vagy bemész a cukiba betolni egy krémest.
Ne minősítsd légyszi te sem a diétázók életét, a nagy többség nem divat hóbort miatt veszi az 1200-1400 ft-os liszteket. 3,5 éve diétázok, nem könnyű, és egy falatot sem kóstolhatok meg semmiből, ami glutént tartalmaz, különben autoimmun folyamatokat indít el a szervezetemben, melynek pajzsmirigy betegség, cukorbetegség és rosszindulatú daganat lehet a következménye (a hasmenés, hányás, bélrendszer gyulladása mellett).
Csak általánosságban először: Természetesen nagy és komoly betegségei vannak az embereknek! Ezt sajnos nem szabad elfelejteni. Amit komolyan birtokolni kell, hogy identitást és komoly játszmát biztosítson nekik.
Érdekes de sose rajongtam a sarki pék dolgaiért, lehet ezért nincs drámám vele. Utálom hogy utána savanyú a szám, tele van mesterséges cuccal és nem ad igazi energiát számomra. Cukrot is kb. a gyümölcsökből zöldségből veszek magamhoz, néha saját kakaó nyírfacukorral.
A legfigyelemreméltóbb hogy nem azon dolgoznak a lisztérzékenyek sem, hogy hogyan ehetnének újra rendes lisztet, hanem hogy méginkább megóvják magukat ezektől. Hisz amitől visszahúzódsz azt tuti behúzod magadnak előbb-vagy utóbb.
Avval meg, hogy magadévá teszed azt az orvosi véleményt, hogy valami sose nőhető ki, - végérvényesen magadhoz láncolod a problémát.
Lásd: Sohase mond, hogy soha c. klasszikus filmet.
Természetesen tudatában vagyok annak, hogy Nálad ez biztosan máshogyan van, mert kivétel lehetsz.
És bocsánat, ha szavaim őszintesége néha húsbavágó tud lenni.
De mindenkinek magának kell elszámolnia azzal, hogy mennyi vitamint, ásványi anyagot, klorofilt, zöldséget, fehérjét, jó zsírt fogyaszt naponta, avagy hányszor volt a suliban a reggelije egy péksüti, vagy ebédje két krémes – melyből aztán jöhet egy allergiás reflex ezekre a cuccokra.
Én boldog és teljes életet élek a lisztérzékenységemmel. Nem, nem lehet kinőni, mivel autoimmun betegség.
Nem, a sokízületi gyulladást sem lehet attól eltüntetni, hogy beképzeled magadnak, hogy nem vagy beteg.
Én nem vagyok beteg, lisztérzékeny vagyok, de ha gluténost ennék, akkor antitestek termelődnek a szervezetemben, ami egy vérvételen látszik rendesen. Nem beképzelem :D
És nem, nem akarok többé rendes lisztet enni, számomra a többi a rendes ;)
A nyírfacukor meg a világ egyik legnagyobb átverése, nincs az a pénz, amiért a számba venném :D
Nézd én elfogadom a nézőpontodat. Aki lisztérzékeny akar lenni, hogy jöhetnék én ahhoz, hogy megváltoztassam. :D
Látatlanban elgondolom hogy előtte etted buzgón a szénhidrátot, mígnem kialakult nálad az érzékenység rá.
Mintegy válaszul a túlzott lisztfogyasztásra a test bűntetése.
De vajon hogyan lehet ezt feloldani?- ezt a nézőpontot érdemes felvenni. Az nem lehet, hogy ne lehetne valamin változtatni? Hogy minden ami kialakul az ott is kell hogy maradjon a testben? Hogy kisgyerekkoromban amikor még nem volt ilyen akkor mi volt másképp, mi változott?
A cukrokra pedig ajánlom neked a Cukorblues c. könyvet hidd el ott leírnak rá elég sok mindent.
Anélkül persze hogy minősíteném a leértékelésedet a témával kapcsolatban. :D
Mi az a gluténmentes életmódnak? Mi az a glutén?
Mi is az az allergia?
(elferdített tudományra épített hipotézis) A valóság az, hogy a táplálék mindig szerves eredetű. Az ételeinkhez kevert mesterséges anyagok nem jótékonyan befolyásolják az emésztést. Az igaz, hogy a boltok polcain nem romlik meg, de a szervezetbe jutva emésztési zavarokat okoz.
Szakosodott gondolkodás nem teszi lehetővé ennek a stabil alapnak az átlátását, ezért alakul ki a "divatja"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!