Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Mért kerül az egészségesebb...

Mért kerül az egészségesebb étel ital jóval többe szinte mindenből?

Figyelt kérdés

a csirke ami normálisan van tartva 2-3szor kerül többe mint az amelyik soha nem lát napfényt csak nagyüzemben nyomorog.azt fizettetik meg hogy kinyitják neki az ól ajtót?és hogy nem kevernek pl antibiotikumot a csrike ételébe?akkor legyen felár azért is hogy nem kevernek arzént és radioaktív hulladékot az ételébe nem?

vagy például gyümölcslé.a 100%-os gyümölcstartalmú árát szintén nem lehet egylapon említeni az 1%-os valamicsodákkal.az egyikbe csak tiszta gyümölcs tartalom van a másikba mindenféle adalékos vacak akkor mitől olcsóbb?a több mindent tartalmazónak kéne drágábbnak lennie nem?itt is azt kell megfizetni hogy nem szennyezik az italt és nem szennylevet iszom hanem valódi gyümölcsöt?

folytathatnám reggelig.


2015. ápr. 14. 17:50
1 2
 11/11 anonim válasza:

Persze, hogy drágább a 100%-os gyümölcslé, mint a 12%-os gyümölcsital. Elég ha a százalékot megnézed: előbbihez 100% gyümölcs kell [most itt ne menjünk bele abba, hogy sűrítményből hígítják vissza, vagy hogy éppen a 100%-os narancslében a narancs héja is benne van], míg utóbbihoz csak 16% gyümölcs. Azaz annyi gyümölcsből, amiből 1 liter 100%-os gyümölcslé készíthető, abból 100/16 = 6 liter 16%-os gyümölcsital állítható elő.


A csirkéknél ugye van a húscsirke, az a fehér tollazatú, ami akárhol van nevelve kb. 3 hónap alatt eléri a "vágósúlyát", nem kell ahhoz egy év, s nem feltétlenül a táp kontra takarmány végett drágább. A tanyasi csirkénél a tanyasi jelző azt mutatja, hogy a csirke nagyobb életteret kap, nem egy 30×30 centis ketrecben nevelkedik, hanem egy szép méretes udvaron. És akkor miért kerül többe? Mert ugyanakkora területen egyszerre kevesebb nevelhető belőle.


Általánosságban pedig megválaszolták a kérdésedet: azért nem a több kemikáliát, vegyi anyagot tartalmazó élelmiszer a drágább, mert egyrészről ezek a kemikáliák olcsón előállíthatók, másrészről pedig sokkal tovább eltarthatók az így előállított ételek, ezért kisebb az esélye, hogy az eladóra/előállítóra romlik, ami kevesebb "kockázati felárat" jelent.


Sokadrészről pedig az egészségben nagy biznisz van, ezt észrevették a malmok is, meg a rizstermesztők, és ezért drágább az adott termék; pl. a barna rizs, mint a fényezett "A" rizs, valamint a teljes kiőrlésű liszt mint a finomliszt: pedig előbbinél megspórolják a fényezés fázisát utóbbinál pedig a finomítást.

2015. ápr. 26. 16:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!