Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Miért nem bio a bio?

Miért nem bio a bio?

Figyelt kérdés

Több válasznál olvastam olyat, hogy a bio igaziból nem is az, tudnának mesélni...engem ez nagyon érdekelne, mert a babámnak inkább vennék biot, mint vegyszeres piacit.

Nem vitaindításnak szánom!

2013. máj. 27. 19:10
 1/7 anonim ***** válasza:
Nekem a legnagyobb bajom a bioval az, hogy leginkabb ugyanilyan genkezelt magokat hasznalnak, mint a nem biohoz. Innentol kezdve meg mirol beszelunk? Nekem, ha valami genkezelt, mar alapbol bem bio. Gyerekkoromban ettem igazi bio dolgokat, mert volt sajat mindenbol, de a mai bio ízek meg sem kozelitik azoknak az ízét. En nem teperek biot venni...amit az ember nem maga termel ugyis necces. Egyszeruen elfigadom, hogy ez van.
2013. máj. 27. 19:15
 2/7 anonim ***** válasza:

A talaj, a víz, a levegő sem bio már. Zöldségféléket lehet ugyan vegyszermentesen permetezni a kártevők ellen, pl. csalánlével, de ez nem minden kártevő ellen használ. Ha a gyümölcsfákat nem permetezik, akkor a termés kukacos lesz. Ha a talaj fertőzött, akkor a gyökérzöldségek is kukacosak.

Valóban bio terméket nem kapsz sehol, csak esetleg kevesebb vegyszert látott, mint a nem bio.

A vetőmagokkal kapcsolatban az elsőnek igaza van.

2013. máj. 27. 19:21
 3/7 anonim válasza:

a bio gyümölcsöt éjszaka permetezik :) valószínűleg van is benne valami.

viszont ma már elég szigorúan ellenőrzik a bio termékeket, szóval, ha egy komolyabb bioboltban vásárolsz, akkor elég valószínű, hogy nem vernek át. csak vigyél magaddal jó sok pénzt.

amúgy tényleg el lehet érni hogy abszolút bio legyen valami, csak nagyon sokmindenre oda kell figyelni. a környező növényekre bogarakra, talajra, és tényleg működik. viszont drágább is sajnos. bár nem alaptalan a kételkedés, ha megbízható helyen vásárolsz, nem lesz gond

2013. máj. 27. 21:35
 4/7 anonim ***** válasza:
Ahogy írták is a biohoz nagyon sok minden kell. Először is a rengeteg vegyszer beszivárog a talajvízbe, ezért olyan talaj kell, ami nem szennyezett, és a sem ott sem a környezetben a talajvíz sem az, sem a természetes vizek a környékben, ilyet sajnos nagyon nehéz találni. Biztosan van, csak nehéz föllelni. Ha a talaj meg a víz szennyezett, akkor hiába nem permetezik a növényeket, a szennyezettség, a vegyianyagok ugyanúgy belejutnak a növényekbe. Ha a levegő szennyezett, akkor is veszélyben a bio, mert a levegőből is megköthenek a növények káros anyagokat. A permetezést sok helyen repülőből végzik, vagy nagyteljesítményű tratorokkal permeteznek. A permet a levegőbejutva több kilométert is megtehet, és simán megszennyezheti a biot is. Szóval maga a bio kertészkedés kevés a rendes biohoz, ha a környezeti feltételek nem adottak. Persze elképzelhető, hogy van olyan hely, ahol minden adottság a legjobb, és még biogazdálkodás is folyik, de biztos, hogy ezek a helyek jóval kevesebben vannak, mint amennyiről azt állítják, és hát nagyon borsos áron adják a terméket. Én nem igazán hiszek a bioban, de aki tényleg biot szertne, annak bele kell a zsebébe nyúlni rendesen.
2013. máj. 29. 15:21
 5/7 anonim ***** válasza:

A permetezés gazdaságos. Olcsó vegyszerrel lehet növelni a terméshozamot (csökkenteni a veszteséget).

A bio élelmiszer piaci ára magasabb.

Miért nem bio a bio? Mert a legjobban az érné meg, ha a legolcsóbban a legtöbbet termelnénk, aztán a legmagasabb áron adnánk el, ami a vegyszermentes, bio kategória lehetne.

Az emberi aljasság miatt nem bio a bio. Vagy véletlen szennyezéstől, amit teljesen nem lehet kivédeni.

2013. máj. 30. 12:15
 6/7 anonim ***** válasza:
Bio növények nem lehetnek génmanipuláltak, és a bio gazdaságokban sem használhatnak génmanipulált takarmányt. Ez előírás. Ha ez megtörténik, el is vehetik a termelőtől/tenyésztőtől a "címet", azt pedig nem éri meg kockáztatni. Nyilván ott is van néhány engedélyezett permetszer vagy gyógyszer, de ezeket tulajdonképpen "végszükség esetére" tartogatják, amikor a természetes módszerek már nem segítenek. De még így is sokkal kevesebb vegyszert tartalmaz a bio termék, mint a konvencionális.
2013. jún. 6. 09:03
 7/7 anonim ***** válasza:

Utolsó!

Én is hasonlóakat akartam épp leírni.

Kedves kérdező!

GM növények termesztését Magyarországon nem engedélyezik. Kísérletek csak korlátozott számban és felügyelet mellett vannak. De GM növénytermesztés egyelőre még nincs nálunk.

Ha magyar bio terméket vásárolsz, egy dologban biztos lehetsz: az nem génmódosított.

A biotermelésre való átállás elég bonyolult procedúra, mint azt már írták is előttem. Olyan talaj, olyan levegő, olyan környék szükséges hozzá ahol minden feltétel adott a biotermesztéshez. Ha pedig a talaj szennyezett, egy esetleges talajfertőtlenítéssel még meg is lehet azt oldani, de!! nem lesz a következő évi termés bio az adott gazdaságban. Ha jól tudom 3 évnek kell eltelnie vegyszermentesen ahhoz, hogy a termesztett növény bio legyen.

2013. jún. 6. 17:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!