Honnan lehet tudni, hogy egy kenyeret élesztő nélkül készítenek? Mindnehol ezt nyomatják h élesztő nélküli kenyeret kell enni, de a csomagolásra ezt nem írják.
Az élesztő nélküli kenyér candida fertőzés esetén ajánlott.
Élesztő nélküli kenyeret csak bioboltban tudsz venni, vagy esetleg nagyobb üzletben, ahol bio- illetve egészséges termékeket is árulnak. Elég drága, és könnyen megpenészedik. :S Egyértelműen rá van írva, hogy élesztőmentes kenyér, vagy valami hasonló.
Illetve erre a célra ajánlott az Abonett és a Hamlet, meg a pászka - de ezek nem rendes kenyerek. Végülis egy darabig lehet őket enni, csak nemigen laksz jól tőlük.
Az arab országokban és a forró égövi helyeken nem szoktak élesztőt használni a kenyér készítésénél, mert ott emésztési zavarokat okoz az élesztő...
Nagyon könnyű megismerni az élesztő-mentes kenyereket, mert ezek laposak, olyan lepényszerű formájuk van (nincs bennük élesztő, ezért megkelni sem tud a benne levő liszt!).
Nekünk európai embereknek elsőre kicsit furcsa ez a kenyér, meg kell szokni.
Egy évig éltem Egyiptomban, először nekem is furcsa volt a helyiek élesztő-mentes kenyere (beledi), de hamar megszoktam, mert egyrészt ott csak az európaiak boltjaiban kapható élesztős kenyér, másrészt magam is rájöttem, hogy azon az éghajlaton folyamatosan fáj a hasam és puffadt vagyok az élesztős kenyértől!
Én már sokszor sütöttem otthon kenyeret a gázsütőben, nem nehéz művelet, élesztő-mentes kenyeret is tudsz készíteni otthon! (Liszt, víz, pici só kell hozzá, én még tennék bele 1-2 evőkanálnyi olíva olajat is.)
Lepényeket formázva közepes lángon süsd meg a sütőben.
(Afrikában és Indiában forró köveken sütik ki a vékony lepényeket.)
Ránézésre is látszik, melyik az élesztős : magas, levegőbuborékos a kenyér.
Az élesztős kenyér sokkal hamarabb penészedik, mint az élesztő-mentes!
Való igaz, hogy az élesztő-mentes kenyér sokkal egészségesebb, mint a kelesztett, erjesztett élesztős!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!