Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Mi a neve annak az élelmiszer-...

Mi a neve annak az élelmiszer-adaléknak, amit azért tesznek a nasikba (pl. : chips, üdítő), hogy többet egyen belőle az ember?

Figyelt kérdés
Bizonyos függőséget okoz, így késztetve a szervezetet arra, hogy további "szert" szerezzen.
2008. dec. 1. 07:24
 1/7 anonim ***** válasza:
90%
Nem tudom a hivatalos nevét, de az a hatása hogy a nyelvedben kinyitja az ízlelőbimbókat, és az íz sokkal intenzívebben kerül be a nyelvedbe, ezen át a szervezetedbe. Mindjárt utánanézek valamelyik könyvbembe bejegyzeteltem.
2008. dec. 1. 07:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy utánanézel majd! :)


Amit te írsz, nem az ízfokozó (nátrium-glutamát)? Mert én valami másra gondolok.

2008. dec. 1. 07:41
 3/7 anonim ***** válasza:
86%

Ízfokozó. De nem minden esetben ez késztet újabb adag beszerzésére, pl a kólában inkább a cukor vagy édesítőszer a bűnös, hiszen azt, mint folyadékot akkor iszod, ha szomjas vagy, viszont mivel ozmotikusan telített a cukor miatt, a szervezet em igen tud belőle vizet nyerni, ezért küldi tovább az jelet, hoyg igyál még.


Az ízfokozó más kérdés. Érdekes módon külön íz, umami néven fut (tudom, hülye japán név:D) De, mivel külön íz, valamiért fontos az emberi szervezetnek, bár pontos okát még nem tudjuk. Természetesen kis mennyiségben lenne csak rá szükség, nem olyan nagyban, ahogy mostanság hozzájutunk, viszont ez lehetséges magyarázatot is nyújt, mért szereti minden ember, hiszen az agy számára az a természetes, ha ebből az anyagból kevés van, és azt igyekszik begyűjteni, nem számol azzal, hogy meseterséges környezetben élünk. Nyilván ez csak elmélet, lehet más oka is.

2008. dec. 1. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Néhány éve volt a Spektrum TV-n szó erről, konkrétan van valami adalék direkt azért, hogy ne bírd abbahagyni pl. a chips evését. Azzal operál, hogy függőséget vált ki, ezért az agy követelni fogja. Ez csak rövidtávú függőség, gondolom ennek köszönheti, hogy nem tiltják be. Pedig be kéne! Nagyjából ennyire emlékszem az adásból. Sajnos.
2008. dec. 1. 09:22
 5/7 anonim ***** válasza:
85%

Nátrium-glutamát


[link]

2008. dec. 2. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim válasza:
Szerintem mindegyik, és egyik sem. A nátrium glutamát a kínai konyhából terjedt el, szinte fűszer. Az ízfokozó sem pontosan fedi le azt, amire gondolsz. Igazából a túlfogyasztásra serkentő recept titkos, és a különféle adalékok aránya adja meg a hatást.
2009. jún. 10. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
Én pedig úgy tanultam, hogy az umami a nyers hús íze...
2009. nov. 6. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!