Kezdőoldal » Egészség » Bio életmód » Igaz, hogy a vegetáriánusok...

Igaz, hogy a vegetáriánusok között alig van elvétve rákos?

Figyelt kérdés
2020. nov. 29. 16:16
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
73%
Nem.
2020. nov. 29. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
30%

Nem. Tudod ez a köcsög rák nem nézi hogy mit eszel.

Akkor már egy életmód váltással gyógyítható lenne.

2020. nov. 29. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:
66%
Nem.
2020. nov. 29. 17:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:
73%
Nem, nem a rákos kevés köztük, hanem maguk a vegák kevesen vannak. Így nyilván kevés aki vega is meg rákos is.
2020. dec. 3. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
52%
Annál több a tumoros.
2020. dec. 3. 15:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
47%
Sajnos a környezetterhelésekből (levegő, víz, stb.) senki sem tudja függetleníteni magát, a sorsa szerint akárki megkaphat rosszindulatú betegséget. Az elfogyasztott élelem csak egy a lehetséges rizikófaktorok között.
2020. dec. 4. 09:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim válasza:
43%
Azt hülyeség lenne állítani, hogy a vegetáriánus életmódtól nem leszel rákos, elég ha csak belegondolsz mennyi egészségtelen, mű kaja van ami vegetáriánus, mint pl az édességek kb 100%-a. Ha vki állandóan ilyeneket eszik, nem fog megfelelő táplálékhoz jutni. Viszont ha vki törekszik arra, hogy minél inkább teljesértékű ételeket fogyasszon, sojat tehet ellene, hogy beteg legyen. Nem kell ahhoz vegánnak, vegetáriánusnak lenni, viszont húsevőként pl a felvágottak se számítanak teljesértékűnek, csak az egész húsból készített ételek. A bélrendszer találkozik a legnagyobb felületen a külvilággal, ha belegondolsz. Szóval nagyon nem mindegy mit eszel. Viszont nem jelenti, higy egyéb tényezők ne okozhatnának betegséget, mégha mindent meg is teszel érte, a lehetőség csökken, de nem 0.
2020. dec. 5. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:

Mivel mind a tejtermékek, mind a tojás tartalmaznak rákkeltő anyagokat, és ezeket a vegetariánusok sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztják "kompenzációként", ezért csak kisebb mértékben csökken a rák kockázata. A legnagyobb, bizonyítottan rákkeltő élelmiszercsoport a feldolgozott húsok (virsli, felvágottak, kolbász, bacon stb), a második legnagyobb "nagy valószínűséggel rákkeltő" csoport (ezek WHO szerint amúgy) a vörös húsok (pl marha, disznó), a "lehetséges hogy rákkeltő" pedig a tej/tojás/fehér húsok.


Vegán étrenddel lehet a legjobban csökkenteni a rák kockázatát, de ott is még bőven maradnak rákkeltő anyagok pl tartósítószerek, mesterséges színezékek, ízfokozók, olajban kisült ételek, stb. A sok étolaj amúgy is szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, tehát érdemes kiiktatni vagy csökkenteni.


Ezek alapján a legkisebb rákkockázatú étrend a 100% növényi, olajmentes (ha nagyon nem megy akkor az oliva- és a kókuszolaj a legkevésbé károsak), feldolgozatlan, bio, de ekkor már figyelni kell minimum a b12 vitamin pótlására (amúgy a húsokban is csak azért van manapság mert injekciózzák az állatokat), esetleg még vasat is érdemes pótolni (ezt húsevőknek is).


Mint fentebb említették mások, a környezeti hatásokat attól még nem iktattad ki (szmog, napon leégés, zajártalom, krónikus stressz, káros adalékú kozmetikumok, röntgenezés, radioaktivitás, stb) tehát akármilyen szuper az étrended akkor sem tudod teljesen kiiktatni a rák kockázatát.


Amúgy amiket írtam azokat a WHO és számos független (tehát nem a hús-, tej-, és tojásipar által szponzorált) tanulmány alátámasztotta már, sok orvos is igazolja. A "What the health" c. dokumentumfilm elég jó bevezető.

Vannak statisztikák amúgy amik alátámasztják hogy igenis picit kevesebb a rákos vegetariánusok és sokkal kevesebb vegánok között, de a szív- és érrendszeri betegségekben igazán látványos a különbség.

2020. dec. 6. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:

#8 A tojás ugyan már milyen rákkeltő anyagokat tartalmaz? A virsli, ha nem füstölt, milyen rákkeltő anyagot tartalmaz? Észnél kéne lenni, ember, ilyen erővel odabiggyeszthetném, hogy a növényi margarinok és a tofu is tartalmaznak rákkeltő anyagokat. Mert ez a két utóbbi tényleg tartalmazza azokat.

B12 anélkül is van az állati fehérjékben (húsokban), hogy azt az állatba injekcióznák.

Ki kell, hogy ábrándítsalak, jócskán akadnak vegetariánusok, sőt vegánok is, akiknek eleve magasabb a szérum-koleszterinszintjük, mint a fene tudja mi alapján megállapított határértékek. A húsevő természeti népeknél viszont nem ismeretesek a szív- és érrendszeri panaszok, hacsak nem költöznek be az iskolázottabb tagjaik a városokba, és el nem lesik az ottani belterjesek cukorevő szokásait. A koleszterinszintet ugyanis nem a táplálékkal bevitt koleszterin mennyisége befolyásolja, hanem a máj szintézis-kapacitása, illetve a test homeosztázisának beállítottsága. A koleszterin-hipotézis már réges-rég megdőlt, de a megélhetési lipidkutatók még mindig foggal-körömmel védik a mundért.

2020. dec. 7. 13:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:

#9, a tojásról:

"Men who ate an average of 2.5 or more eggs per week had an 81% higher risk of lethal prostate cancer compared to those who ate an average of less than half an egg per week (Hazard Ratio [HR] 1.81, 95% CI 1.13 to 2.89, p=0.01)"


[link]


A virsli már attól hogy vörös húst tartalmaz, attól is rákkeltő, de szinte mindegyikben van nitrites pácsó ami hő hatására rákkeltő anyaggá alakul.


Igazad van, a növényi margarinok sem éppen a legjobbak, de nem rák miatt. A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növeli, elsősorban a transzzsírok durvák (ezeket ma jobb margarinok kerülik), de a többi se sokkal jobb elsősorban a rossz omega3:omega6 arány miatt. Mint írtam, a legjobb az olyan növényi étrend ami nem tartalmaz növényi zsírokat meg úgy általában agyonfeldolgozott termékeket. A margarin erősen feldolgozott, tehát kerülendő.


B12 nem állatokból származik, kizárólag a földben élő baktériumok termelik, és minden természetben élő állat kap belőle eleget mert koszosan esznek mindent.

Nekünk növényi étrend mellett azért van kevés mert megmossuk a növényeket, ami nagyon is ajánlatos a sok növényvédőszer miatt. Amúgy a sok növényvédőszer a b12-t termelő bacikra is rossz hatással van, tehát amúgy sincs sok benne.

Pont ezért a haszonállataink is b12 hiányosak, mivel nem a természetben legelgetnek hanem durván növényvédőszerezett/műtrágyázott takarmányt esznek amiben nincs elég.

Ezért rutinszerűen vitaminkoktélokkal injekciózzák őket tehát a mai modern húsevők is valójában vitamin kiegészítőkből kapják a b12-t, csak közvetve.


A természeti népek nagy többsége nagyon ritkán és nagyon kevés (havi párszáz gramm!) VADhúst eszik. Semmi köze hozzánk.

2020. dec. 7. 19:55
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!