Mit okozhatnak a felhasznált növényvédő szerek a nem bio élelmiszereknél?
A legtöbb növényvédő szer még teljes odafigyelés, és a felhasználás szabályainak teljes betartása mellett is jelenthet a termékek fogyasztóira kockázatot.
A növényvédő szerek egészségkárosító hatásai között a következőket tartják számon:
- daganatos megbetegedéseket okozhatnak;
- fejlődési rendellenességeket okozhatnak;
- károsíthatják a hormonális rendszert;
- károsíthatják az immunrendszert;
- károsíthatják az idegrendszer;
- károsíthatják az örökítő anyagot;
- allergiát okozhatnak, vagy segíthetnek elő.
Nem biztos, hogy feltétlenül CSAK káros és CSAK veszélyes lehet az az élelmiszer, amit növényvédő szerekkel permeteztek...
Ugyanis a permetszerek manapság már biztonságosan lebomlanak, a károkozó baktériumok, gombák, bogarak elpusztítása után eltűnnek a zöldségekről, gyümölcsökről.
Ellenben a "bio" zöldségekről és gyümölcsökről (mivel nem permetezik) így nem is tüntetik el pl. a toxikus gombákat, amik súlyos rákokozók!!!
Na, akkor melyik az egészséges?
Ha toxikus gombával fertőzött "bio" zöldséggel tömöm a gyerekem és 10 éves korára májrákja lesz vagy ha a permetezett, agyonszidott zöldséget adom neki megmosva, amitől nem lesz semmi baja, csak éppen nem "bio"?...
A fenti információkat egy neves kertészmérnöktől hallottam, aki pontosan tudja, milyen kártevőktől és betegségektől kell PERMETEZÉSSEL megóvni a növényeket és ha ezt nem tesszük, annak milyen következményei lesznek...
Ő is szeret egészségesen élni, szereti a gyerekeit, épp ezért nem ad nekik "bio" termékeket.
..és akkor még nem is szóltunk a dihidrogén-oxid által okozott károkkal. Sose vegyél dihodrogén-oxidos gyümölcsöt!
Alapvetően a permetszerek szabályozása elég szigorú, és ez még szigorodni is fog, ha minden jólmegy, a természeti értékek védelme miatt-> veszélyeztetett növények, érzékeny természeti területek, kímélő gazdálkodás alatt álló nemzetiparkok és környékük.
nem szabad azonban elfelejteni hogy ezek a szerek teszik biztonságossá a nagytermelést, ezek miatt nincsenek szennyező növények, betegséget okozó növények a gabona közé keveredve, messzire riaszthatják a rovarokat, így egyszerre védik a termést és a fát.
problémás ha permetmaradék marad a gyümölcsön, zöldségen, de alapos mosás ezt sokszor eltávolíthatja.
A természetvédelem egyébként nema bio termesztést hanem a népi, természetközeli gazdálkodási módszereket igyekszik alkalmazni a saját területén is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!