Refluxos vagyok, szinte minden nap ég a gyomrom. A kérdésem az lenne, hogy a szódabikarbóna hosszú távú fogyasztása káros lehet a szervezetre? Pl ha minden nap eszek belőle. Köszönöm
2019. febr. 18. 15:41
1/9 anonim válasza:
A szódabikarbónát korábban házi szerként gyomorégés ellen használták, mivel a savakkal nem veszélyes reakciótermékeket képez a szervezetben. Ma azonban ez a megközelítés elavult, és a gyakori fogyasztása valószínűleg nem veszélytelen. A por hatásának lecsengése után ugyanis a gyomorban történő fokozott gázképződéshez, valamint a gyomornedvek termelésének növekedéséhez vezethet.
2019. febr. 18. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
2/9 anonim válasza:
Magnéziumoxid pép.... szóbikarbóna lúgosít,és csak felfúj..több kárt csinál mint használ....de hamegeszel 2-3 nagy paradicsomot azzal is előrébb vagy ha gyomorsavad van. (vegyésztechnikus vagyok....)
2019. febr. 18. 16:13
Hasznos számodra ez a válasz?
3/9 anonim válasza:
"A por hatásának lecsengése után ugyanis a gyomorban történő fokozott gázképződéshez, valamint a gyomornedvek termelésének növekedéséhez vezethet."
Ez így jól hangzik, kellően elrettentő. De konkrétan elmondhatnád, hogy ez miként megy végbe?
Ugyanis a gyomorsavval való reakció "lecsengése után" ezek az anyagok maradnak a szódabikarbónából: víz, konyhasó, szén-dioxid.
A víz ártalmatlan, a só szintén, a szén-dioxidot meg kiböfögöd.
Emlékeztetőül: NaHCO3 + HCl = NaCl + H2O + CO2
2019. febr. 18. 16:22
Hasznos számodra ez a válasz?
4/9 anonim válasza:
Csak kellően savas közegben kezdődik meg a fehérjék emésztése. Ha a gyomor pH-ja lúgos írányba toljuk el, akkor a gyomor lassítja az ételek továbbjutását, mivel a pH-t normalizálja. Ennek hatására elnehezülhet a gyomor, gyomorfájást, hányást is okozhat. Emésztés romolhat, az így keletkező bomlástermékek a szervezetet terhelik. A fehérjéket továbbá a lúgos hőkezelés racemizálja, az ember számára tápanyagként fontos L-aminosavakat D-aminosavakba forgatja. Ezek már nem valódi tápanyagok, a vese és a máj méregtelítési funkciójával szabadulhatunk meg tőlük.
Magyarul a túlzásba vitt fogyasztás megterheli a szervezetet. Nem azt mondom, hogy ne fogyasz szódabikarbonát, de mértékel.
2019. febr. 18. 17:12
Hasznos számodra ez a válasz?
5/9 A kérdező kommentje:
De ha paradicsomot eszek, attól úgy tudom hogy csak rosszabb lesz a helyzet. Mit lehet csinálni, hogy a gyomorsavam ne okozzon gondot nekem? 5-6 hónapja kínlódok és szőrnyű fájdalmaim vannak tőle. Sáv lekötő gyógyszert szedek de olyan mint ha már az sem használna, és folyamatosan égető érzés van a mellkasomon.
Elég sok mindent kipróbáltam már, volt pár nap amikor jobb volt, de inkább csak rosszabb, azt mondta az orvosom, hogy ma menjek vérvételre, lehet hogy helicobactert kaptam,de nem biztos. Fogalmam sincs mit csináljak, elég bosszantó, hogy ilyen nehezen akár elmúlni.
2019. febr. 19. 03:46
9/9 anonim válasza:
Szódabikarbóna a legjobb, a gyógyszer még károsabb lenne, amúgy csak egy ideig kell naponta bevenni, nem kell sok és akár utána hetekig rendeződik vagy végleg.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!