Tüszős mandulagyulladásom lehet? Bakteriális?
Kép kicsit undi, aki nem bírja ne nézze meg.
Tegnap (péntek) reggel kezdődött, a jobb oldali mandulámmal, de ahogy látom kezd átterjedni a balra is.
Ha hétfőig nem múlik el elmegyek orvoshoz, de addig is mit tudok tenni? Van itthon Tantum verde spray, azzal fújom, plusz sok-sok forró teát iszom.
Ezenkívül amúgy semmi bajom, még az orrom se folyik, ez viszont eléggé fáj és a fülemre is átterjed a fájdalom.
Bakteriális betegség lehet? Mert azt hiszem van itthon antibiotikum is, amit még csak ki sem bontottunk. Tudom, hogy nem a legjobb úgy beszedni, hogy nem orvos mondta, de ha bakteriális tényleg akkor jó rá, nem?
Ügyeletre nem megyek, az biztos.
Nem jó bármilyen antibiotikum! Egyrészről bizonyos antibiotikumokat bizonyos testrészek fertőzéseire adják, mert nem egyformán hatásosak pl. a szájban vagy a gyomorban stb, stb. Másrészt pedig ha meggondolatlanul beszedsz valamilyen antibiotikumot, arra rezisztencia alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a baci kábé "megszokja" és már nem lesz érzékeny rá. Akkor pedig hatalmas szívás van, mert ilyenkor sokkal nehezebb legyőzni a fertőzést.
Nem hinném, hogy sok fül-orr-gégész jár erre, laikusok pedig nem fogják megmondani neked a kép alapján, hogy mitől van a gyulladás. Nekem pl. vírusos eredettel is volt, hogy bedurrant a mandulám.
Ha nem akarsz ügyeletre menni, akkor ki kell bírnod hétfőig, és addig konzervatív módon kezelni. Esetleg valami általános fájdalomcsillapító-gyulladásgátlót megpróbálhatsz bevenni, pl. algopirint, ha van otthon, azzal kevesebbet ártasz, mint ha blindre antibiotikumot kezdesz szedni.
A forró teát sürgősen hagyd abba! Gyulladásra forrót??? Kellemes langyosat igyál.
Milyen antibiotikumod van otthon? Olvasd el a leírását, való-e felsőlégútira, torokra. Én biztos bevenném az antibiotikumot, de akkor az egész dobozt végigszedve, ha 5-7 darabos, akkor napi 1-et, ha 10 darabos, akkor reggel-este. Elég ronda a torkod, és az orvos se tudná kitenyésztés nélkül eldönteni, hogy vírus vagy baktérium, csak az ő egyéni preferenciájától függ, hogy antibiotikumot adna-e. De szerintem nem árt annyira az antibiotikum, mint amennyire gyors szükség van rá bakteriális fertőzés esetén, kár szenvedni és hagyni rosszabbodni és továbbterjedni.
Köszi a válaszokat!
Mindegy, akkor inkább nem szedem be az antibiotikumot.
Még annyit kérdeznék, hogy fül-orr-gégészetre házi orvostól kell beutaló, vagy nem kell még ahhoz is elmennem?
Hát fül-orr-gégészetre nem mentem el, mert időpontkérés szükséges hozzá (az oldalukon nagy nehezen megtaláltam) és bár nem érdeklődtem, gondolom nem tudtak volna aznapi időpontot adni, meg múltkor voltam a fülem miatt beutalóval, és még úgyis sokat kellett várni.
Szóval csak házi orvoshoz mentem, az meg igazából 2 féle antibiotikum (amiknek tudtommal ugyanaz a hatóanyaga, augmentin duo és aktil duo) közül szokta valamelyiket felírni másra is (pl húgyúti fertőzésre is). Nekem felírta az aktilt, de a másik meg volt itthon, szóval igazából beszedhettem volna ennyi erővel.
Csak azért írtam le, ha esetleg más is jár az én cipőben.
Persze ha gyakrabban rendetlenkedik a mandulám, akkor elmegyek fül-orr-gégészetre is, de eddig nem nagyom volt ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!