Mit jelent az hogy az 5 eves tuleles 90%?
Sziasztok, nagypapamnak nemregen volt vegbelrak miatt mutetje. Sikeresen megoperaltak. Ra 3 hetre.kelett visszamenni ct re, kontrollra. Nem javasoltak.neki a kemo terapiat mert a daganat nem terjed tovabb a vegbelfalon es semmilyen attet nincs. Az orvosok azt mondtak hogy boven benne van a 90% os 5 eves tulelesbe. Gyakorlatilag gyogyultnak tekintheto. Ezt mondtak. De akkor nem ertem azt az 5 eves tulelest. Azt jelenti hogy maximum 5 eve van hatra vagy egyszeruen nem ertem. Mert ugye azt is mondtak h gyakorlatilag gyogyult.
Valaszotokat elore is megkoszonom!
Laikusként írom!
Az ötéves időtartam egy bevett gyakorlat arra, amikor egy orvosi kezelés hatékonyságát meg kell állapítnai.
Hogy miért pont év, nem tudom. Talán azért, mert ez már kelleően távoli ahhoz, hogy egy később jelentkező betegség, már ne legyen közvetlen összefüggésben a mostanival.
4 éves és 110 éves betegnél is mondanak ilyent. A 90% azt jelenti, hogy kicsi annak az esélye, hogy a mostani, kezelt betegségből kifolyóan öt éven belül meghal a beteg. Meghalhat két nap múlva is, garancia nincs rá.
Sőt olyan is van, hogy amikor közlik a beteggel, hogy max. 2-3 hónapja van, s tíz év után megkérdezi, hogy akkor most mi is van?
Nagyon szepen koszonom a valaszokat :)
Igy sokkal erthetobb mostmar. Csak magamtol nem tudtam hogy ez akkor mit is jelent. De nagyon orulok neki. :)
Koszonom!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!