Székletmintából kimutatható a Colitis Ulcerosa?
Szia!
Nem, illetve csak közvetve. Calprotectin szintet lehet nézni, ami emelkedett lehet gyulladásos bélbetegségeknél, de az emelkedett értéket okozhatja más elváltozás is. Egyértelműen csak a tükrözés, és szövettan.
Koszi!
Es ha a colitis ulcerosa kezelve van gyogyszeresen, akkor is kimutatja ez a teszt?
Én is colitises vagyok, 5 éve diagnosztizálták, gyógyszert szedek folyamatosan (Salofalk). A calprotectint vagy 3 éve nézik nálam. Elméletileg a 200 feletti érték a kiújulást jelzi. Nekem eddig mindig 25 alatti volt, még "problémás" időszakokban is. Most viszont 350 lett, úgy, hogy minimális tüneteim vannak, és teljesen jól érzem magam. Úgyhogy, nem tudom.
(első voltam).
Köszönöm!
Én is az vagyok sajnos, már lassan 2 éve (28 vagyok most).
Bár nekem csak a proctitis ulcerosa van, eddig hála Istennek a gyógyszer szedés óta nem volt semmi tünetem...
Most fogok majd dolgozni és ott elvileg az üzemorvos székletmintát is kér, és nem akarom hogy kiderüljön a betegségem. Bár nem gondolnám, hogy székletmintából direkt erre végezne vizsgálatot :)
Szia!
A calprotectin teszt egy speciális vizsgálat, úgy tudom, csak szakorvos kérheti, egy hónap, mire van eredmény. Szerintem a "sima" tesztből biztos nem derül ki. De ha üzemorvoshoz mész, nyilatkoznod kell, hogy nincs eltitkolt betegséged... A munkahelyen nekem is csak a főnököm tud a betegségemről. A colitisre egyébként adókedvezmény jár rá, mivel súlyos betegség, havonta a minimálbér 5%-a (most kb. 6 000 Ft). Ha eltitkolod, akkor ettől ez összegtől elesel. Elhiszem, hogy ilyen bizalmas infót nem szívesen ad ki magáról az ember, de azért még gondol át.
Hat inkabb attol felek hogy nem vennenek fel vele, uzemi munka, kisse veszelyes is, es hat lehet azt mondjak hogy akkor nem kell.
Remelem sose derul ki :-)
Hat a fizum eleg jo lesz, igy inkabb nelkulozom azt a 6000 et mintsem hogy ne legyen fizum... :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!