Elkaphattam a veszettséget?
Nem valószínű. Ha ez így működne, akkor már a fél világ kihalt volna veszettségben. Harapás útján terjed, vagy ha sebbe kerül a nyál.
Magyarországon az elmúlt években egyáltalán nem regisztráltak veszettséggel fertőzött embert, a rókák között gyakoribb, a macskáknál igen ritka, mivel szerencsétlenek 1 héten belül belepusztulnak.
A nyáladzás/habzó száj már az utolsó stádium tünete, mikor a nyelőcső izmai lebénulnak. Ha az a macska veszett lett volna, akkor már egy bokorban várta volna a halált, lebénult lábakkal, rángatózó fejjel, és letépte volna a kezedet, ha hozzáérsz. A macskáknál gyakorlatilag minden esetben durva agressziót vált ki a veszettség.
Ellenben lehetett macskanáthás, ami emberre nem veszélyes, vagy csak simán hátrébb van az alsó állkapcsa kicsit, mint a felső, emiatt nyálzik néha. Ez gyakori a sima házimacskáknál.
Csak úgy állapítható meg biztonsággal, ha az agyvelejét vizsgálják. Nem tudom, hogy falun laksz vagy városban, de városban extrém ritka a veszettség. Szinte 0%. Falun is ritka, 1-2 róka az északi megyék erdőiben.
Én elmennék a dokihoz, úgyis elküld az ántsz-be. Ilyenkor elaltatják a macskát, gyors agyvelő-vizsgálat, s ha pozitív, oltani fognak.
Nem kötekesésképp, de miért fogtad meg, ha feltehetően akkor is már beteg volt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!