Enyhe psoriasis vulgaris (pikkelysömör) -rel diagnosztizáltak, hogyan kezeljem?
A PS ugye nem betegség, hanem génhiba miatt hajlamos rá az ember, és hogy mitől jön ki, annak végtelen változatossága van. Én egy időben elég sokat térdeltem, főleg az egyiken, és ott jött ki. Aztán, miután megjelent az alkaromon, rájöttem, hogy felületesen törülközöm, és ott mindig kihagytam (azóta hallottam, hogy egyik ismerősöm hajszárítóval kezeli még magát törölközés után..). A bőrgyógyász éveken át vallatott, mert szerinte minden PS mögött lelki ok van, de nálam nem talált. :D
De ezeket jó elkerülni, gondosan bánj a bőröddel, használj testápolót.
A napozás, illetve a D vitamin is fontos. A napozásnál sajnos újabban az UV hisztéria elveszi az ember kedvét, de ahol sömör volt, majd eltűnik kenőcstől, és ott lebarnul az ember, akkor sokkal tovább nem jön vissza.
Sajnos, többeknek van az a tapasztalata, hogy a sömört el lehet nyomni, de utána bosszúvággyal teli jön vissza.
Mindenképpen. Kinek ez használ, kinek az, kinek ez árt, kinek az.
Az én tapasztalatom az, hogy a sömörös bőrt felesleges napoztatni, de ha eltüntetem (ez régebben sikerült egy nem-szteroidos masszával is), és ránapozok, pláne, ha először enyhén meg is pirítom, akkor nehezebben jön vissza. E szempontból mindegy volt, hogy szolárium vagy égitest. A szolárium jobban adagolható.
A D-vitamin meg a szívednek is jót tesz, újabban ezt mondják a kardiológok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!