Szklerózis multiplexes betegeket szeretnék kérdezni arról hogy kinél milyen tünetekkel jár a betegség? 2 éve diagnosztizáltak nálam SM-et jobb oldali bénulás majd rendbe is jöttem de nrm tudom mire számíthatok még!
Nekem baloldali bénulás ami rendbejött volt közbülső tünetem 20 éve SMesként (nem az első években jött).
Azóta a bal lábam már olyan, mintha egy ötkilós nehezék lenne rajta. Ébredés után jobb, estére kifáradáskor felemelni se tudom (de a jobb lábamat igen!). Öltözködésnél autóba be és kiszállásnál (utasként) zavaró. Fürdőkádba belépni estére nem tudok. Járástávolságom 100 méter alá ment az utóbbi 5 évben. Mire számíthatsz? Koordinációs zavar, ataxia, imperatív vizelési ingerre, perisztaltika zavarára, szorulásra - erre se hamar. Akkor kezd igazán rossz lenni a helyzet, amikor már el-elesel véletlenül. Ez nem a betegség romlását jelzi, hanem a betegség következményeként kialakult ataxiát vagy görcsöket, megfeszült izmokat. Billentyűzés, fáradtság - nem sorolom tovább - azt gondolom a lényegesebb saját gondjaimat leírtam,
Hosszabb idő után számíthat az ember fájdalmakra is.
No nem az SM miatt hanem az SM miatti elesések és görcsök miatti fájdalomra.
Egy engem meglepő fájdalom a hát-derék trapesius, illetve latissumus dori, és rhomboideus major izmok görcse.
Ha begörcsölnek egyrészt fáj, másrészt mozdulni is alig tudsz - jó vagy rossz esetben csak fenékre ülsz és ez újabb fájdalmakat okozhat.
Ugyanezt érzem magamon és a térdhajlító (hátulsó) izom görcseinél, ami nagyon váratlanul jön és könnyen elesek miatta - utána meg gondozhatom sérüléseimet, amíg lehet.
Ekkor értettem meg igazán, hogy mit is jelent a görcs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!