Ekg-n ez mit jelent, nagyon sulyos? 25N
Szia! Az EKG/EEG es a hasonlo orvosi vizsgalatok iszonyu bonyolultak, megfelelo szaktudas es nem elsosorban orvosi tapasztalat szukseges a megertesehez.
A T-hullam (egyebkent ugy mennek egymas utan, hogy P,Q,R,S,T) a kamra repolarizaciojat jelenti.(tehat az ellazult nyugalmi allapotot, viszont ez szivizomzat eseteben nem erelyesen elkulonitheto)
A III. aVF, az a 3. Elvezetesekben mert potencialkulonbsegeknek felel meg. (3 elvezetesen at mertek a szivizomzat elektromost munkajat, mint mindig egyebkent)
J pontrol (eddigi tanulmanyaim alapjan meg nem hallottam)
Biztos, hogy az bifausos T hullam? Nem lehet, hogy veletlenul elgepelted es bifazisost szerettel volna irni? (Abban az esetben amugy, az annyi lenne, hogy mivel bi-fazisos=2 fazisos, ami sinus tachycardiara utalhat.)
De ha az orvos nem mondott semmi rosszat annak is biztosan oka van :)
Ez nagyjabol azt jelentheti (habar nagyon messze allok meg az orvoslastol), hogy valamilyen szivelegtelenseged lehet.
A repolarizacio es depolarizacionak a szivizom eseteben olyasminek kellene lenni, mint mikor egy valtos regebbi kocsival el szeretnel indulni 1-esben. Szval eloszor felemeled a kuplongot es mikor elersz egy bizonyos pontot lenyomod a gazpedalt. Ha most leforditom, egy egyszerubb izomban (pl a bicepsz a karodban) az ingerek amiknek koszonhetoen megfeszitheted es elernyesztheted a karodat szakaszosak. Vagy elereszted vagy megfeszited. A szivnek tobb ingerkepzo kozpontja van, indul a szinusz csomotol ami anatomiailag a sziv jobb felso sarkaban helyezkedik el a jobb pitvar felett es szepen lassan halad tovabb az ingerulet a bal also csucsig a szivcsucsig. Ergo olyanrol, hogy a sziv teljesen elernyedt fazisaban lenne nem beszelhetunk (a konnyebb ertelmezhetoseg erdekeben ajanlom ezt az animaciot: [link] )
Igy van ez a verellatassal. A T hullamnak egy teljesen egyseges felfele ivelo hullamnak kellene lennie, Neked viszont bifazisos. Mint ahogyan emlitettem a T-hullam a kamrai repolarizacioert felelos(ami az elernyedt allapotot jelenti(mikor megtelitodik verrel), osszehuzodni pedig akkor fog, ha pumpalja tovabb a vert). Tehat nincs megfelelo telitodes, 2 fazisu. Billentyu problema LEHET a dologban. (De mint emlitettem nem vagyok orvos es sajnos meg nem igazan tanultunk errol sem, ezert nem szeretnek semmi konkretumot sem felallitani es vegkepp nem megijeszteni!)
Segiteni szerettem volna, abszolut jo szandekkal mert perverz modon teljesen geek vagyok azirant, amit tanulok. Remelem nem baj! Mielobbi jobbulast!
Azért nem kell az ördögre festeni a falat.
A II,III,aVF elvezetések, azok amelyek szívednek az alsó falára látnak rá. Az emelt J-pont lehet normális variáns is, ehhez a ponthoz szokták viszonyítani az ST-szakasz emelkedését, hogy pl. van-e a szív koszorús ereinek oxigén hiánya, nincs-e pl egy infarktus. A T-hullám pedig normálisan is lehet bifázisos kivéve aVR, I-II, elv V4/6 elvezetés. De, ha pl III-elvezetésben van attól sem kell megijedni feltétlenül, mert lehet, hogy pozicionális T-hullám pl egy nagy levegővétel kapcsán. Lényeg a lényeg, hogy valószínűleg egészséges vagy, de önmagában az ekg nem diagnosztikus értékű!
Szóval nem kell megrémülni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!