1,5 éve tartó lábba sugárzó fájdalom, kérem segítsen valaki?!
20 éves férfi vagyok, több mint másfél éve folyamatosan fájdalmaim vannak amik kihatnak már a hétköznapjaimra is.
Tavaly februárban készítettek a gerincem lumbális részéről (L.II-S.I segmentumok) egy CT-t, mivel lábba sugárzó fájdalmat illetve zsibbadást éreztem.
Akkor ezt írták le diagnózisnak; A lumbális lordosis diszharmonikusan kiegyenesedett. A porcrések megtartott tágasságúak. A lateralis gyökkilépések szabadok. A IV. segmentumban a porckorong mérs. körkörös kiszélesedése látható. A lumbosacralis résben a porckorong centralis protrusioja figyelhető meg.
Az L.5 és S.1 gyökök épnek látszanak.
Az SI-rések épek.
Vélemény: L.V discus protrusio.
Ezután felkerestem egy gyógytornászt, aki kb. egy hónapig foglalkozott velem, és mivel semmiféle javulást nem tapasztaltam ezért abbahagytuk a tornát.
Ezek után sok fájdalomcsillapítót szedtem, illetve mivel voltak jobb időszakok, amikor kb. egy hétig nem fájtam túlzottan, ezért nem is foglalkoztam a dologgal egészen decemberig amikor is MR vizsgálaton vettem részt.
Itt a következőket írták:
A lordosis csaknem kiegyenesedett.
A csigolyatestek magassága megtartott, bennük kórjelző értékű jelintenzitás eltérés nem ábrázolódik.
A korongok víztartalma normális, rajtuk kóros mértékű előboltosulás nem mutatható ki.
L.V és sacrum magasságában az epiduralis zsírszövet kifejezettebb.
Szabályos conus (L.I csigolya magasságában végződik) és cauda. A canalis spinalis számottevően nem szűkebb.
Vélemény: Kóros mértékű porckorong előboltosulás nem ábrázolódik. Epiduralis lipomatosis.
Ezek után az orvosom azt mondta, hogy mivel nem írtak le a leletben semmilyen "komolyabb" bajt, hogy járjak el úszni aztán majd nem fog fájni.
Eljártam úszni és tornáztam is itthon, illetve próbáltam olyan gyakorlatokat csinálni amik "visszanyomják" a porckorongot, azonban nem működött egyik sem. Volt amikor rosszabb és volt mikor jobb volt a helyzet, ami azt jelenti, hogy 1 hétig nem nagyon fájt semmim, viszont ilyenkor is jelen volt egy tompa fájdalom aztán 2 hétig megint fájt és ekkor ismét fájdalomcsillapítókat szedtem.
A fájdalom amit érzek, csak a bal lábamba sugárzik, hol erősebb hol gyengébb, de ez egy állandóan jelenlevő "tompa" fájdalom. Eddig még sosem volt olyan, hogy egy rossz mozdulatra éles, hirtelen fájdalmat éreztem volna mint ahogyan a gerincsérveseknél szokott előfordulni. Huzamosabb ideg a mai napig nem tudok ülni, illetve ülés során fokozódik a fájdalom. Általában a fenék közepéből indul, a combom elülső(!) részén folytatódva és van hogy egészen a talpamig lesugárzik a fájdalom.
Idén Augusztusban elmentem egy reumatológushoz, aki diagnózisként a következőket írta le: Scoliosis, Lúdtalp (szerzett), Lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával.
Tanácsadás: Szendvicsszerkezetű betét viselése.
jav. 10xUH, 10x leszálló galván th, 10x MC Kenzex torna,
Ezeket mindet elvgéztem már és semmi javulás nem történt, sőt még valamelyest rosszabb is lett a helyzet. Véleményem szerint a gyógytorna miatt, mivel a gyógytornász sem tudta megállapítani, hogy mi lehet a konkrét baj, valamint a tünetek alapján sem tudta meghatározni a probléma forrását. Ő úgy gondolta, hogy egy idegszál le van tapadva és ezért ennek a feloldását célzó tornagyakorlatokat kezdtünk el csinálni. Ezek után rosszabbul éreztem magam, fokozódott a fájdalom. Visszamentem kontrollra a reumatológushoz, felírt egy Lombax derékövet, és azt mondta hogy menjek hozzá vissza egy hónap múlva. A deréköv sem értem semmit sem, a héten fogok visszamenni a reumatológushoz.
KÉREM, hogy segítsen valaki mert már teljesen elvagyok keseredve, és fogalmam sincs, hogy kihez tudnék fordulni. Konkrétan még senki nem tudta megmondani, hogy mi a probléma ami a fájdalmat okozza így ezáltal azt sem tudom, hogy milyen irányba induljak el, ami segíthetne az állapotomon és valamilyen javulást idézhetne elő.
Hihetetlen rossz folyamatos fájdalommal élni, ez a dolog mindig itt "lapul" a hátam mögött és egyszerűen sosem hagy nyugodni...
Szia! Köszi a kommenteket!
Az orvos sajnos nem talált semmilyen degeneratív elváltozást az MR felvételen, ami a tüneteket okozhatná.
Most úgy áll a dolog, hogy szeptember 20-án megyek egy neurológushoz megnézetni az MR felvételt. "Hátha ő többet lát" alapon. Aztán pedig rá egy hétre megyek vissza az orvosomhoz kontrollra.
16-os; Neked volt valami konkrét kiváltó ok, ami után elkezdett fájni a derekad környékén? Nekem pl. súlyzózás után jelentkezett a konkrét fájdalom, már több mint 2 éve. Viszont akkor nem is a derekam környékén fájt ha jól emlékszem hanem kb. a hátam közepén. Eztuán elkezdtem nyújtani a hátizmomat, és szerintem ez volt a legrosszabb amit csinálhattam, mert olyan nyújtógyakorlatokat végeztem amelyekkel simán kiválthattam a porckorong kiboltosodását.
A leleteket elnézve illetve, hogy elvileg már egy éve változatlan az állapotom mármint ami a gerincemet illeti, én most arra tudok gondolni, hogy le van tapadva egy idegszál és az okozhat gondot. Valamint a csipőhorpasz izmok lehetnek megrövidülve, mivel a medencém előre van billenve ahogy én látom. Itt berakok egy linket, hogy lásd miről beszélek; [link] A képen a jobb oldalihoz hasonlóan. Emiatt nyilván megváltozott a súlypontom és az erőhatások is máshogy hatnak a gerincemre. Ezek persze csak az én találgatásaim, illetve amiket megfigyeltem magamon.
A leleteket elnézve illetve, hogy elvileg már egy éve változatlan az állapotom mármint ami a gerincemet illeti, én most arra tudok gondolni, hogy levan tapadva egy idegszál és az okozhat gondot. Valamint a csípőhorpasz izmok lehetnek megrövidülve, mivel a medencém előre van billenve ahogy én látom. Itt berakok egy linket, hogy lásd miről beszélek; [link] A képen a jobb oldalihoz hasonlóan. Emiatt nyilván megváltozott a súlypontom és az erőhatások is máshogy hatnak a gerincemre. Ezek persze csak az én találgatásaim, illetve amiket megfigyeltem magamon.
Magyarországon rengeteg a hasonló tünetekkel rendelkező beteg és mivel a tünetek legfőbb okozója a porckorong degeneratív elváltozása az orvosok is kb. csak erre koncentrálnak. Pedig számos egyéb más okozója lehet az ilyen tüneteknek , amiket legalábbis én találtam az interneten így a 2 év alatt.
Egyébként az, hogy végigjártam minden lehetőséget ami TB támogatással lehetséges volt az telt 2 évembe. Várakozás a CT/MR vizsgálatokra azok leletezésére, utána konzultáció az orvossal, különböző kezelések próbálgatása. Úgy hogy ezek között 2-3 hónap várakozási idő volt. Tudom, hogy minden szakrendelésnél így működik ebben az országban, de azért egy kicsit mégiscsak elkeserítő. Ha nincs az embernek egy vagyona arra hogy magán helyekre menjen, akkor vagy nincs is esély a gyógyulásra vagy pedig ne várja az ember, hogy belátható időn belül megfog gyógyulni. Pedig az ilyen típusú betegségeknél nagyon fontos lenne, hogy "frissében" helyre legyen rakva a dolog, mert különben így jár az ember mint én.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!