Endometriózis kiküszöbölhető fogamzásgátló szedésével?
Fogamzásgátló szedése előtt volt cisztám, majd miután leálltam vele, akkor is, mindkettő az endometriózissal összefüggő ciszta volt.
Nőgyógyász mondta, hogy mivel az endometriózis a menstruációval függ össze, ezért nem "támad" az endo terhesség alatt, szoptatás alatt (ha nem menstruál a nő).
De mi a helyzet a fogamzásgátló tabletta szedése esetén? Tudtommal akkor sincs "rendes vérzés", tulajdonképpen be van csapva fogigátló szedése alatt a szervezet, csak amolyan menzesz szerű vérzés jelentkezik, nem rendes vérzés.
Vagy mindegy milyen a vérzés, ha havonta vérzik (menstruálgat) az endóban szenvedő nő, akkor így is-úgy is ott a lehetőség az endo miatti ciszták kialakulására?
Azért kérdem, mert ha már szültem, és többet nem szeretnék, akkor választhatom-e a fogigátlót védekezésként akár a klimax beköszöntéig? Hiszen az óvszer mellett mindig menstruálni fogok, tudtommal spirál és más egyéb mellett is, vagy marad az elköttetés (amúgy is félek a szüléstől, mióta szültem, és végül is 100 %-os védelmet csak az elköttetés adna, gondolom én (lehet, rosszul gondolom?)Amúgy ha valaki elkötteti magát, akkor rövidesen jelentkezni kezdenek nála a nem menstruálás hatására a klimax tünetei?
Endometriosis esetén lehet fogamzásgátlót használni, jó hatással is van rá, mivel nem vastagodik meg úgy a nyálkahártya, mint normál menzesz alatt. Sőt, igazából azt is lehet, hogy csak két-három havonta tartasz szünetet, nem havonta. Így még inkább elvékonyodik a nyálkahártya, csak előfordulhat pecsételgetés.
De ha egyébként más módszerrel meg tudod oldani a védekezést, akkor szedhető a Visanne is, ami kifejezetten endometriosisra való gyógyszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!