Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Merckformin xr 750-est szedem,...

Merckformin xr 750-est szedem, azt írja a tájékoztató hogy este kell bevenni, de nekem így egész délelőtt hasmenésem van. Mi van akkor ha reggel veszem be?

Figyelt kérdés
Délelőtt dolgozom és nagyon kellemetlen hogy 10 percenként kell kimennem, ha reggel be lehetne venni akkor ez estére tolódna ki.

2015. nov. 2. 12:17
 1/5 anonim ***** válasza:
hasmenés, hasi fájdalom és étvágycsökkenés. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Merckformin XR kezelés megkezdésekor jelentkeznek. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Merckformin XR szedését és beszéljen kezelőorvosával.
2015. nov. 2. 12:54
 2/5 anonim ***** válasza:
Szedheted reggel is, ha neked a délutáni-esti széklet kényelmesebb. De célszerű a Metformin szedését fokozatosan elkezdeni. Egy-két hétig csak napi fél szemet szedj, utána napi egyet, hátha megoldódik a gond.
2015. nov. 2. 16:26
 3/5 anonim ***** válasza:

Amit én kaptam az nálam is ilyen gondot okozott. ha jól emlékszem, az Metformin 850-es volt, amiből napi háromszor kellett bevennem. Aztán vissza mentem a hasmenés panasszal és kaptam helyette metfogamma 1000-est amiből már csak reggel és este kell szednem és kevésbé okoz ilyen mellékhatást, de azóta mindig van nálam Reasec hasfogó tabletta, fel lehet íratni a dokival vész esetére. Abból egy v. kettő kb. negyed órán belül kiválóan hat és megállítja a dolgot egy időre.

Azért lenne fontos este bevenni, mert a hatása az, hogy csökkenti a májban a cukor leadást, ami reggelre felnyomja az éhgyomri vércukor szintet.

"A Metformin a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt hatóanyag. Az utóbbi években az elsődlegesen választandó szerré vált.[1][2] A biguanidok csoportjába tartozik, mára a csoport gyakorlatilag egyedüli képviselője, mert előnyös tulajdonságai messze felülmúlják a csoport többi tagjáéit.

...

A biguanidok lassítják a bélben a glükóz felszívódását, ami emésztési zavarokat, hányingert, hasmenést, hasi görcsöket okozhat, különösen a kezelés kezdetén. A mellékhatások csökkenthetők a metformin fokozatos bevezetésével, és csökkennek ill. megszűnnek a kezelés során."

(Merckformin

metformin

Metfogamma

Metformin-blufisch

ezek azonos hatású szerek, a mellékhatásban kis eltérésekkel)

Infó:

[link]

2015. nov. 4. 00:35
 4/5 anonim ***** válasza:

Ezt kifelejtettem:

Próbálj beszélni a dokival és váltsatok Metfogammára, az nálam nem okozott olyan mértékben gondot. A metformin-Blufisch sem, de az nem nagyon kapható, szóval inkább a ..gamma.

2015. nov. 4. 00:39
 5/5 anonim ***** válasza:

Nekem azt mondta a diabetológus, hogy vacsora után vegyem be az XR-t, mert akkor nem fogok fosni.

Egyéni érzékenység bárkinél lehet. az xr azt jelenti, hogy nyújtott hatású és csak 1szer kell bevenni egy nap

2015. nov. 21. 07:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!