Fenilketonuria, PKU? Vannak itt fenilketonuriások, vagy hozzátartozók, akik részletesen, pontosan ismerik a PKU-s étrendet? Van honlap, ahol tökéletesen részletesen le van írva a diétájuk?
Szigorú vegán étrendet kell tartaniuk, ha jól tudom. Nagyjából tudom, hogy mit nem ehetnek a PKU-sok, de van néhány kérdésem. Pl: gomba, gesztenye, avokádó? Gombából is van több fajta... van, amelyiket ehetik, másokat pedig esetleg nem?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Ha PKU-ról van szó szívesen segítek! Kiss Erika
Szia!
Szívesen segítek én is a pku-s diéta kialakításában :) Bár, Kiss Erika a mester, hiszen ő tanítja :D
Tudtommal nincs fent olyan étlap, ami elfogadható lenne minden pku-s számára, hiszen a tolerancia függvénye a bevitel, így egyiknek belefér, másiknak nem.
Amit nagyon tudok ajánlani, mert sok bevált, jól kiszámolt recept van fent az éppen Erika blogja:
Illetve az évente többször is megrendezésre kerülő sütőstúdiók is olyan programok, amik nagyban segítenek a megfelelő konyhai dolgok, az újabb termékek megismerésében.
Az általad említettek:
- gomba. Igaz, fehérje tartalma magas, de a szervezet nem képes lebontani, így szabadon fogyasztható, pl rántva (fehérjeszegény liszt, fehérjeszegény tojáspótló, fehérjeszegény zsemlemorzsa! ;) ), párolva, sütve,
DE!! feldolgozott formában már számolni kell!!
- gesztenye. Számolással beilleszthető. A különböző márkájú gesztenyepüréknek eltérő a fehérjetartalma!, tehát érdemes végig bogarászni, hogy melyik a legalacsonyabb.
- avokádó. A fehérje tartalma magas, így talán célszerűbb másik gyümölcsöt használni helyette, de g-ra le kell mérni, kiszámolni és ha belefér, akkor nyugodtan.
Nagyon fontos, hogy vannak édesítőszerek, melyek fenilé bomlanak le! Ezekről biztos szó eset a diabetikussal való konzultáción, tehát minden egyes esetben el kell olvasni az összetevőket is a dobozokon ;)
Amennyiben szeretnéd szívesen megosztom veled, hogy nálunk mi megy reggelire, ebédre, vacsira :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!