Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Nyaki gerinc MRI lelet, ez...

Nyaki gerinc MRI lelet, ez mennyire súlyos?

Figyelt kérdés

A nyaki lordosis íve kiegyenesedett.

A C.III.-IV. segmentumban kis medialis prolapsus látható, mely nem éri el a myelon kontúrt.

A C.V.-VI. segmentumban valamivel nagyobb mértékű, bal oldali túlsúlyú medialis hernia látható, a myelon kontúron ez dislocatiot nem okoz és myelopathia sem látható.

Kisízületi arthrosis és uncovertebralis arthrosis mindkét oldalon, jobb oldali túlsúllyal ábrázolódik.

Még nem vagyok 40, szédülés miatt küldtek MRI-re. Az orvosom most szabin, minimum két hétig nem érem el, és szörnyen idegesít az eredmény. A hernia az ha jól tudom, sérvet jelent? Lehet ezt gyógyítani műtét nélkül?

2015. aug. 20. 15:13
 1/2 anonim ***** válasza:
Nos, az van ide leírva, hogy a nyaki gerinszakasz normálisan meglévő, előrefelé konvex görbülete eltűnt, két helyen a csigolyák közötti porckorong benyomul a gerinccsatornába, azonban ez egyik esetben sem olyan mértékű, hogy a geroncvelőt összenyomná, vagy egyáltalán elérné. Ez azért fontos, mert ha a gerincvelő nyomás alá kerülne, akkor bénulások, érzészavarok alakulnának ki, sőt, az e szakaszon való összenyomatás légzésbénulást is okozhatna. Ettől egyelőre nem kell tartani. A gerincet összetartó kisízüketek viszont kopnak, meszesednek, gyulladás pusztítja őket. Azt sejtem, hogy ez utóbbi lehet összefüggésben a fejfájásával. Sajnos a leletei az életkorában nem tekinthetők egészségesnek, ezért kivizsgálásra van szükség. Legvalószínűbbnek két lehetőség tűnik: 1) korábban jelentős fizikai igénybevételnek volt kitéve a gerince, 2) a szisztémás kollagenózisok néven ismert autoimmun betegségcsoport valamelyik formájától szenved. Természtesen egy részletes belgyógyászati vizsgálat egyéb okra is fényt deríthet, most csupán ezek jutottak eszembe. Azt javaslom, hogy fordítson figyelmet állapota további romlásának megelőzésére, és működjön együtt orvosával.
2015. aug. 20. 22:53
 2/2 A kérdező kommentje:

Nem fáj a fejem. A nyakam se fáj. Hanem szédülés miatt mentem orvoshoz, és túl vagyok laboron (endokrin is), fül-orr-gégén, neurológián, reumatológián, ahonnan MRI-re küldtek. Az ülőmunka okozhat ilyen elváltozást? Számítógépnél végzek ülőmunkát már évek óta. A derekamban is van egy lapos porckorong, az viszont fáj is, annál tudom, hogy fiatalkori traumás sérülés + későbbi megterhelés okozta (egy beteg családtag ápolása 2 évig). A derekammal küldtek gerinctornára, a második alkalom után jött elő ez a szédülés.

A laborból még egy nagyon alacsony D-vitaminszint derült ki, amire szedek tablettát.

2015. aug. 24. 12:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!