Mit tudtok az SM-ről (szklerózis multiplex)?
Érzelemszegények???? Tévedés!! Jó, hogy nem elmebetegek! Ezt olvastad ki a Google-ból? Szomorú! Pedig a Google a barátod!
Így terjednek a téveszmék.
LÉNYEGES: Az ideg- és az elmebetegségek között különbséget kell tenni!
Az SM autoimmun megbetegedés.
Az idegek myelin-burka nem megreped, hanem a központi idegrendszer (ennek is utána lehet nézni) gyulladásos megbetegedése miatt korlátozottan vezeti az ingerületet (semmi köze nincs az érzelmekhez).
Magam is SM-es vagyok. A kezelőorvosom használt olyan bizarr hasonlatot is,
hogy a csecsemőmirigyben keletkező és ott rosszul betanított falósejtek rászoknak a
myelinevésre, felfalják mintha testidegen anyag lenne és kijuttatják a szervezetemből
ahogy szokták (vizelettel, széklettel, esetleg genny formájában vagy ki tudja még hogyan máshogyan).
A tolószékből felállás nem lehetetlen csak sajnos nem jelent gyógyulást, csak állapotjavulást (leginkább ideiglenesen).
Az EDSS rokkantsági skálán bármikor bármilyen irányban romolhat egy SM-es állapota (amerikai statisztikák egy időben 2 évente 1 mértékű romlást említettek, amit olvastam). Ma már nem ennyire éles ez az érték de a tendencia általában romló.
És javulhat is különösen ha egyik orvos más módszert használ a beteg EDSS-ének meghatározására :)
De a tolókocsiból felállás is előfordulhat, ha mázlis az illető és a kiesett izmaik helyett talál másik izmokat az agya és a teste, ami a felállást lehetővé teszi.
Egészséges emberben is épül a myelin le is és fel is. A lényeg az, hogy ez a két folyamat egyensúlyban legyen.
Akinél "csak" a nagyobb mennyidégű myelin hiányzik, még van esélye arra, hogy a myelintermelő ún. oligodendrocita sejtek pótoljanak valamennyit. így állhat fel egy SM-es a tolókocsiból ha mázlija van.
Ha viszont olyan kevés a myelinje, hogy már csak az idegek vannak (a feloldódott myelin alatt-helyén, akkor az ideget kezdik zabálni azok a fránya fehérvérsejtek) és ez az, amit már nem tud javítani se a szervezeted se pedig az egészségbiztosító.
érzelem szegény? hát te szánalmas vagy.
Engem pont az SM tanított empátiára és türelemre.
Nyugi, én is mindig vállalom a lepontozást, amikor valami olyat állítok, ami mások értékrendje szerint lehetetlen!
De a különböző betegségből meggyógyult vagy tünetmentessé vált betegek sokasága a 10 év alatt azért jobban érdekel engem, mint hitetlenek véleménye. Én azon vagyok, hogy mindenkihez eljuttassa, a segítséget. Aki nem él vele és konkrét véleménye van róla úgy, hogy nem ismeri, azzal nem lehet, mit tenni; el kell fogadni. (a 2-es vagyok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!