Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mit tudtok az SM-ről (szkleróz...

Mit tudtok az SM-ről (szklerózis multiplex)?

Figyelt kérdés
2015. aug. 8. 10:31
 1/9 anonim ***** válasza:
14%
Google a barátpd. De ha az a része érdekel, hogy milyen pl ilyennel együtt lenni, na az már más kérdés. Tudnod kell, hogy az ilyen emberek érzelemszegények lesznek(pont az ideg burkainak repedése miatt), állandóan szédülnek, egyensúlyt vesztenek. Lehetnek látászavaraik is. Hamar elfáradnak.Később az állapotuk romlásával tolószékbe kerülhetnek, mert a betegség nem gyógyítható. Itatják velük a kombuchagomba teát az valamennyire segít, de nem gyógyszer.
2015. aug. 8. 10:48
 2/9 anonim válasza:
64%

Érzelemszegények???? Tévedés!! Jó, hogy nem elmebetegek! Ezt olvastad ki a Google-ból? Szomorú! Pedig a Google a barátod!

Így terjednek a téveszmék.

LÉNYEGES: Az ideg- és az elmebetegségek között különbséget kell tenni!

Az SM autoimmun megbetegedés.

Az idegek myelin-burka nem megreped, hanem a központi idegrendszer (ennek is utána lehet nézni) gyulladásos megbetegedése miatt korlátozottan vezeti az ingerületet (semmi köze nincs az érzelmekhez).

2015. aug. 9. 10:49
 3/9 anonim ***** válasza:
57%
pontosabban az idegsejt nyúlványát védő zsírburkot felemészti a szervezet és az információ áramlása megszűnik... (a nem gyógyíthatóra meg annyit mondanék, hogy már 2 olyan emberről is tudok, akik meggyógyultak; az egyik tolószékből állt fel, a másik egy fiatal hölgy olyan 35 körüli és ő mesélte, hogy neki visszaépült ez a burok...az is ismeretes, hogy mitől gyógyultak meg)
2015. aug. 9. 10:55
 4/9 anonim ***** válasza:

Magam is SM-es vagyok. A kezelőorvosom használt olyan bizarr hasonlatot is,

hogy a csecsemőmirigyben keletkező és ott rosszul betanított falósejtek rászoknak a

myelinevésre, felfalják mintha testidegen anyag lenne és kijuttatják a szervezetemből

ahogy szokták (vizelettel, széklettel, esetleg genny formájában vagy ki tudja még hogyan máshogyan).

A tolószékből felállás nem lehetetlen csak sajnos nem jelent gyógyulást, csak állapotjavulást (leginkább ideiglenesen).

Az EDSS rokkantsági skálán bármikor bármilyen irányban romolhat egy SM-es állapota (amerikai statisztikák egy időben 2 évente 1 mértékű romlást említettek, amit olvastam). Ma már nem ennyire éles ez az érték de a tendencia általában romló.

És javulhat is különösen ha egyik orvos más módszert használ a beteg EDSS-ének meghatározására :)

De a tolókocsiból felállás is előfordulhat, ha mázlis az illető és a kiesett izmaik helyett talál másik izmokat az agya és a teste, ami a felállást lehetővé teszi.

2015. aug. 14. 21:07
 5/9 anonim ***** válasza:
33%
Kedves 2-es sm-es barátom volt pár hónapig, ezek voltak a tünetei.Igen, az idegburkok repedését valóban nem írtam le szakszerűen. De gondolj csak bele:ha az ingerület nem vezetődik normálisan, az érzelmek-ami szintén inger formájában megy végbe az idegsejtek között normálisan továbbítódik. Lehet, hogy csak én fogtam ki egy " rossz példányt" de nem csak tapasztaltam, olvastam is az érzelemszegény jellemzőt. Azt pedig egy szóval sem állítottam, hoyg elmebetegek, a leépülés fizikailag és érzelmileg is megtörténik és valóban a környezet számára is fájdalmas, megterhelő, mert nem tudsz rajta segíteni. A szédülés, látászavar igenis jellemző. Labdáztunk és beszédült kb 2 perc után. Ez van.
2015. aug. 14. 22:21
 6/9 anonim ***** válasza:

Egészséges emberben is épül a myelin le is és fel is. A lényeg az, hogy ez a két folyamat egyensúlyban legyen.

Akinél "csak" a nagyobb mennyidégű myelin hiányzik, még van esélye arra, hogy a myelintermelő ún. oligodendrocita sejtek pótoljanak valamennyit. így állhat fel egy SM-es a tolókocsiból ha mázlija van.

Ha viszont olyan kevés a myelinje, hogy már csak az idegek vannak (a feloldódott myelin alatt-helyén, akkor az ideget kezdik zabálni azok a fránya fehérvérsejtek) és ez az, amit már nem tud javítani se a szervezeted se pedig az egészségbiztosító.

2015. aug. 16. 11:22
 7/9 anonim ***** válasza:
58%

érzelem szegény? hát te szánalmas vagy.

Engem pont az SM tanított empátiára és türelemre.

2015. aug. 20. 16:06
 8/9 anonim ***** válasza:
kösz a lepontozást gyökerek...Vicc, hogy azt is le kell pontozni, aki ebben él évek óta és saját tapasztalatait osztja meg.
2015. okt. 1. 21:14
 9/9 anonim ***** válasza:

Nyugi, én is mindig vállalom a lepontozást, amikor valami olyat állítok, ami mások értékrendje szerint lehetetlen!

De a különböző betegségből meggyógyult vagy tünetmentessé vált betegek sokasága a 10 év alatt azért jobban érdekel engem, mint hitetlenek véleménye. Én azon vagyok, hogy mindenkihez eljuttassa, a segítséget. Aki nem él vele és konkrét véleménye van róla úgy, hogy nem ismeri, azzal nem lehet, mit tenni; el kell fogadni. (a 2-es vagyok)

2023. jún. 3. 06:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!